Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 23 d.

Spalio 23 d.: paskaita tiems, kurie domisi popieriumi

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos išteklių departamento Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus (DKRS) vyriausioji restauratorė, dokumentų restauravimo ekspertė dr. Birutė Sivakova parengė pranešimą apie pagrindinius popieriaus elementus „Augaliniai plaušai ir jų savybė sudaryti popieriaus lakštą“. Paskaita skirta restauratoriams, bibliotekininkams, fondų saugotojams ir smalsiems lankytojams.

Popierius daugeliui yra toks įprastas, kad beveik nesusimąstoma, kokia tai sudėtinga ir nuolat besikeičianti medžiaga. Kadangi įvairių popierinių dokumentų laikmena gali būti labai skirtinga, įvairios ir problemos, kylančios siekiant išsaugoti dokumentus. Konservuojant, restauruojant ar prižiūrint ilgai saugotinus vertingus dokumentus, reikia žinių ne tik apie patį popierių. Praverčia atidesnis žvilgsnis ir į lakšto komponentus, jų savybes, tarpusavio sąveiką bei kismą. Popieriaus struktūrinių elementų ypatumai svarbūs renkantis naujų konservavimo metodų tikrinimo būdus, dokumentų tyrimo metodus, interpretuojant gautus rezultatus.

Dr. B. Sivakova yra DKRS vyriausioji restauratorė, dokumentų restauravimo ekspertė, Vilniaus universiteto dėstytoja ir ilgametė Kultūros ministerijos kilnojamųjų kultūros vertybių restauratorių atestavimo komisijos narė.

Kviečiame registruotis ir dalyvauti.

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų, žiūrovų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data spalio 23 d.
Laikas 14 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas būtina registruotis
Trukmė 1,5 val.
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“