Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 16 d.

Vilniaus Gaono metų renginiai bus pristatyti ir Italijos žiūrovams

Minint Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus, daug dėmesio pristatant šią temą skiriama ne tik Lietuvos, bet ir užsienio visuomenei.

Lietuvos Respublikos ambasados Italijoje iniciatyva, bendradarbiaujant su šios šalies žiniasklaidos rengėjais, numatyta sukurti ir Italijos žiūrovams pristatyti išsamų pasakojimą apie Vilniaus Gaoną Eliją ben Saliamoną Zalmaną, jo vardą ir kūrybinį palikimą siejant su Vilniaus, kaip Šiaurės Jeruzalės, įvardijimu.

Vienas iš esminių numatomo pristatyti pasakojimo akcentų – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, ne tik aktyviai dalyvaujanti jubiliejinių metų renginių programoje, bet ir savo archyvuose sauganti vieną unikaliausių ir išsamiausių Lietuvoje žydų dokumentinio paveldo rinkinių.

Interviu programos rengėjams Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pabrėžė bibliotekos, kaip nacionalinės, o kartu ir parlamentinės institucijos, reikšmę saugant, tyrinėjant ir visuomenei pristatant unikalią šalies istoriją reprezentuojančius archyvinių dokumentų rinkinius, liudijančius daugiatautės ir daugiakultūrės Lietuvos praeitį.

R. Gudauskas akcentavo, kad išsamus ir gilus Nacionalinėje bibliotekoje saugomo dokumentinio paveldo turinio suvokimas, nuoseklių tyrimų ir sklaidos užtikrinimas yra viena iš kertinių Nacionalinės bibliotekos, kaip nacionalinį paveldą saugančios insitucijos, misijos dalių. Biblioteka šią misiją vykdo atverdama ir pristatydama dokumentinį paveldą mūsų šalies ir užsienio vartotojams, aktyviai bendradarbiaudama tarptautiniuose projektuose, skatinančiuose šio paveldo tyrimus ir sklaidą. Direktorius pabrėžė nuoseklų daugiametį bendradrabiavimą su YIVO žydų mokslinių tyrimų institutu Niujorke, Izraelio nacionaline biblioteka, kitais užsienio ir mūsų šalies partneriais.

Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Judaikos skyriaus vadovė dr. Lara Lempertienė išsamiai pristatė Nacionalinėje bibliotekoje saugomo Judaikos archyvinio fondo turinį, kalbėjo apie Vilniaus Gaono asmenybę, jo intelektinę ir pedagoginę veiklą, įtaką Vilniaus žydų mentalitetui ir kultūrai, akcentavo, kad Nacionalinės bibliotekos kolekcijoje sukaupta daug svarbių ir įvairių Gaono publikuotų darbų.

Nacionalinė biblioteka, nuosekliai tyrinėdama ir pristatydama visuomenei mūsų archyvuose saugomą dokumentinį daugiatautės Lietuvos kultūros paveldą, prisideda prie tarpkultūrinio dialogo plėtojimo. Bendradarbiavimas su Lietuvos Respublikos ambasadomis užsienyje leidžia realizuoti kultūrinės diplomatijos veiklas, prisidedančias prie šalies kultūrinio identiteto formavimo ir sklaidos.