Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 22 d.

Jono Pauliaus II diplomatinėje tarnyboje: pokalbis su kardinolu A. J. Bačkiu

Lietuvos Respublikos Seimas 2020-uosius yra paskelbęs popiežiaus, šventojo Jono Pauliaus II metais, prisimenant ir pagerbiant 1920 m. gegužės 18 d. gimusį ir nuo 1978 m. beveik 27 metus Katalikų bažnyčiai vadovavusį Karolį Józefą Wojtyłą, kuris po išrinkimo popiežiumi pasirinko Jono Pauliaus II vardą. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, norėdama prisidėti prie popiežiaus šv. Jono Pauliaus II veiklos ir palikimo aktualizavimo, rengia pokalbių ciklą, skirtą šiai neeilinei asmenybei.

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis turėjo išskirtinį ryšį su Jonu Pauliumi II. Nuo 1964 m. dirbdamas Vatikano diplomatinėje tarnyboje kardinolas įgijo nemažai patirties. Po darbo Filipinuose, Kosta Rikoje, Turkijoje ir Nigerijoje 1974 m. jis paskirtas dirbti Vatikano valstybės sekretoriate Bažnyčios Viešųjų užsienio reikalų taryboje, kur rūpinosi tarptautinių organizacijų, taikos ir nusiginklavimo klausimais.

Kai 1978 m. K. J. Wojtyła buvo išrinktas popiežiumi, A. J. Bačkis darbo reikalais turėdavo galimybių bendrauti su popiežiumi, ypač nuo 1979 m., kai pradėjo eiti Bažnyčios Viešųjų užsienio reikalų tarybos pasekretoriaus pareigas. Su kardinolu kalbėjomės apie pirmąjį susitikimą su popiežiumi, Jono Pauliaus II darbo stilių, jo ganytojišką palikimą ir požiūrį į pasaulio problemas. Ypač A. J. Bačkis brangina akimirkas, kai popiežius parodė jam išskirtinį asmeninį dėmesį.

Apie visa tai su kardinolu kalbėjosi Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vadovas Matas Baltrukevčius.

Kiti šio ciklo pokalbiai: youtube.com/playlist