Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 19 d.

Pokalbiai apie Joną Paulių II

Lietuvos Respublikos Seimas 2020-uosius yra paskelbęs popiežiaus, šventojo Jono Pauliaus II metais. Taip prisimenamas ir pagerbiamas 1920 m. gegužės 18 d. gimęs ir nuo 1978 m. beveik 27-erius metus Katalikų Bažnyčiai vadovavęs Karolis Wojtyła, išrinktas popiežiumi pasirinkęs Jono Pauliaus II vardą. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, prisidėdama prie popiežiaus šv. Jono Pauliaus II veiklos ir palikimo aktualizavimo, rengia pokalbių ciklą, skirtą šiai įstabiai asmenybei.

Pokalbio svečias – Algirdas Saudargas, buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras ir ambasadorius prie Šventojo Sosto. Lietuvai kovojant dėl nepriklausomybės, o vėliau ir dėl tarptautinio pripažinimo, Vatikano vaidmuo buvo labai svarbus. A. Saudargas Lietuvos diplomatijai vadovavo 1990–1992 metais, kai Lietuvos laisvė dar nebuvo įtvirtina, vėliau šių pareigų ėmėsi ir 1996–2000 metais. Nors neilgai trukus po to, kai pašnekovas pradėjo dirbti Vatikane, popiežius Jonas Paulius II mirė, tačiau vienas susitikimas su šia asmenybe įvyko ir tuo laikotarpiu.

Jonas Paulius II buvo tapęs jauniausiu ir pirmuoju slaviškos kilmės popiežiumi. Jis buvo pripažintas įtakingiausia XX a. asmenybe, daug prisidėjusia prie komunistinės santvarkos žlugimo Europoje. Kokios buvo visuomenės reakcijos Lietuvoje, kai taip netikėtai Vatikano vadovu tapo žmogus iš komunistinės Lenkijos? Tuo metu ne daug kas apie jį žinojo, todėl pagrindinis Jono Pauliaus II apibūdinimas buvo „žmogus iš už geležinės uždangos“.

Apie susitikimus su Jonu Pauliumi II, Vatikano palaikymo svarbą kovoje dėl laisvės ir įspūdingą popiežiaus asmenybę – vaizdo įraše. Su A. Saudargu kalbėjosi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centro vadovas Matas Baltrukevičius.

Kitus pokalbių ciklo vaizdo įrašus galite peržiūrėti per Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanalą.