Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 25 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2020 m. 11-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Šiemet švenčiame atkurtos Lietuvos nepriklausomybės 30-metį. Ta proga rubrikos autoriams, savo srities profesionalams, siūlome pasidalyti mintimis, kaip per šiuos tris dešimtmečius keitėsi šalies bibliotekos. Šiame numeryje EIFL direktorė Rima Kuprytė vertina, kaip Lietuvos bibliotekos dabar atrodo pasaulio, Europos šalių bibliotekų kontekste ir konstatuoja, kad jos jau geba dalintis patirtimi su kitais: ne tik ima (kaip buvo nepriklausomybės pradžioje), bet ir duoda.

Tema: regionų kultūros kūrėjai. Džiuljeta Maskuliūnienė atkreipia dėmesį, kad, kalbant apie regioninę kultūros politiką, sunku nepastebėti, kokį reikšmingą vaidmenį ją kuriant ir įgyvendinant atlieka regionų bibliotekos. Autorė stabteli ties bibliotekų (tiksliau Šiaulių apskrities ir Šiaulių rajono bibliotekų) leidybine veikla, pabrėždama, kad taip jos pristato regiono kultūrinį gyvenimą ir kultūros lauke veikiančias asmenybes.

Šiandien aktualu. Pasaulinė pandemija ir šalyje paskelbtas karantinas pakoregavo bibliotekų renginių planus ir privertė ieškoti kūrybiškų sprendimų. Straipsnyje aptariama, kaip COVID-19 pandemijos sąlygomis vyko Klaipėdos knygų mugė, kaip prie naujų sąlygų prisitaikė Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Kauno miesto savivaldybės V. Kudirkos ir Šiaulių apskrities P. Višinskio viešosios bibliotekos. Parengė Vaiva Markevičiūtė, Andželika Rimkuvienė ir Aina Kirdulienė.

Šiandien aktualu. Daiva Janavičienė analizuoja garso, vaizdo dokumentų, mikrokopijų, skaitmeninių dokumentų fizinėmis laikmenomis tvarkymo bibliotekose ypatybes, komentuoja šios grupės dokumentų panaudą atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymą.

Projektai. „Tarp knygų“ redakcija, siekdama aktualinti nacionalinį dokumentinį kultūros paveldą, parengė UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinio registro naujienų pristatymo ciklą. Šiame numeryje Jolė Stimbirytė pristato Lietuvos centriniame valstybės archyve saugomą dailininko, scenografo, vitražininko Stasio Ušinsko (1905–1974) filmą „Storulio sapnas“. Šis filmas ir dailininko dukters Rasos Ušinskaitės šeimos archyve turimi filme vaidinančių lėlių marionečių konstrukcijų brėžiniai pripažinti nacionalinės reikšmės dokumentinio paveldo objektu.

Bibliotekų turtai. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fondus papildė reti mažosios Lietuvos kalbininko Aleksandro Teodoro Kuršaičio (1857–1944) rankraščiai: asmens ir su darbine veikla susiję dokumentai, jo rengta mokomoji medžiaga, korespondencija ir kt. Dokumentus pristato Diana Norkūnienė.

Tyrėjui įdomu. Danguolė Narkevičienė apžvelgia, kaip Vokietijoje į valdžią atėjusių nacistų veiksmai prieš žydus buvo atspindimi ilgiausiai (nuo 1909 m.) Jungtinėse Amerikos Valstijose einančiame vietos lietuvių laikraštyje „Draugas“, tiksliau jo 1933 m. pirmuosiuose puslapiuose. Autorė pateikia susistemintą statistinę informaciją apie žinutes, kuriose minimos represijos prieš žydų tautą.

Žmonės ir laikas. Minint Vilniaus universiteto dėstytojo, filosofo, bibliofilo, bibliografo Ipolito Ledo (1935–2015) 85-ąsias gimimo metines, Aliucija Orentaitė primena šio lietuvių humanitarinės kultūros žinovo ir kruopščiausio komplektuotojo svarbiausius darbus, aptardama Vilniaus universiteto bibliotekos Rankraščių skyriuje įsteigto Ipolito Ledo asmens fondo dokumentus.

Biblioteka ir jos vardas. 1995 m. birželį Šilutės rajono centrinei bibliotekai minint įkūrimo 50-metį, jai buvo suteiktas XX a. pr. Mažosios Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėjo, poeto Fridricho Bajoraičio

(1883–1909) vardas. Virginija Veiverienė ir Vaiva Markevičiūtė pristato, kaip biblioteka įprasmina šį vardą savo veikloje.

Geroji patirtis. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka nuosekliai, tikslingai ir metodiškai siekia kurti jaunimui patrauklios bibliotekos įvaizdį. Ekaterina Prakapene ir Tomas Pauliuščenka pasakoja apie bibliotekos vykdomus jaunimui aktualius projektus, įgyvendinamus inovatyviomis, netradicinėmis formomis.

Kadangi dėl Lietuvoje paskelbto karantino mūsų skaitytojai gali patirti sunkumų norėdami pavartyti popierinį žurnalą, nusprendėme suteikti galimybę naujausią (lapkričio) „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct). Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a., tel. (8 5) 249 7028) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Pirmame viršelyje

Tarp kitų į UNESCO „Pasaulio atminties“ programos Lietuvos nacionalinį registrą įtrauktų dokumentų – dailininko Stasio Ušinsko sukurtas marionetės galvos konstrukcijos brėžinys. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos skaidrė