Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 27 d.

Paskaita „Privalomoji mediacija – iššūkiai ir galimybės“

Nuo 2020-ųjų Lietuvoje įsigaliojo privalomoji mediacija. Ši naujovė taikoma ir santuokos nutraukimo procese, todėl palies didelę dalį visuomenės. Apie tai plačiau pasakoja advokatas Egidijus Langys paskaitoje „Privalomoji mediacija – iššūkiai ir galimybės“.

Mediacija – ginčų sprendimo procedūra, kai mediatoriai ginčo šalims padeda siekti taikaus susitarimo. Procedūra gali būti taikoma sprendžiant civilinius (t. y. šeimos ir kitus) ginčus, kuriuose pagal įstatymus leidžiama šalims sudaryti taikos sutartį. Šalys gali pasinaudoti šiuo ginčo sprendimo būdu tiek ginčui dar nepasiekus teismo – tai neteisminė mediacija, tiek ir bylą jau nagrinėjant teisme – teisminė mediacija. Procedūrą vykdo mediatoriai, įtraukti į Lietuvos mediatorių sąrašą.

Apie mediaciją Lietuvoje žinoma jau nuo 2005 metų, tačiau pirmi žingsniai pradėti tik 2014-aisiais. Pirmiausia į mediacijos procesą įsitraukė teismai – atsirado teisminė mediacija, kurią vykdė specialiai mokyti teisėjai. Nuo 2019-ųjų įsigaliojo Lietuvos mediacijos įstatymas. Mediacija tapo profesija – atsirado tam tikri reikalavimai mediatoriams ir kontrolės mechanizmai mediatorių veiklai. Nuo 2020-ųjų sausio atsirado privalomoji mediacija. Šis institutas – paskatinimas, kad visuomenė naudotųsi taikaus ginčo sprendimo būdu ir įžvelgtų mediacijos teikiamą naudą. Tiesa, nepanorus dalyvauti procese, iš mediacijos galima pasitraukti be jokių teisinių pasekmių.

Privalomoji mediacija itin svarbi norint nutraukti santuoką. Iki įsigaliojant šiam institutui, asmenys dėl santuokos nutraukimo galėjo kreiptis tiesiogiai į teismą. Tačiau nuo šių metų pradžios, prieš kreipiantis į teismą, būtina išbandyti mediaciją – tai yra privaloma, todėl šio proceso išvengti nepavyks, išskyrus atvejus, kai santuoką nusprendžiama nutraukti abiejų šalių bendru sutarimu.

Privalomoji mediacija yra kontroliujama Valstybinės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos. Nuo instituto įsigaliojimo į šią tarnybą dėl privalomosios mediacijos kreipėsi daugiau nei 5 tūkst. žmonių. Apie dešimtadalį ginčų pavyko išspręsti taikiai abiejų šalių sutarimu. Apie pusė besikreipusių asmenų mediacijos procesą nutraukė pasinaudodami savanoriškumo principu. Didžioji dalis besikreipusiųjų – tik viena iš ginčo šalių. E. Langys pasidalijo lūkesčiu – siekiama, kad sutuoktiniai matytų mediacijos naudą ir kartu kreiptųsi bei spręstų problemas. Privalomoji mediacija yra pagalba šeimoms – čia vykstant ginčams, nesutarimams, vyrauja emocijos, todėl pagalba iš šalies gali būti naudinga siekiant sėkmingo ginčų sprendimo.

Kviečiame žiūrėti paskaitos „Privaloma mediacija – iššūkiai ir galimybės“ vaizdo įrašą ir daugiau sužinoti apie privalomąją mediaciją. Ši paskaita – Mykolo Romerio universiteto švietimo projekto  „Teisė kiekvienam“ paskaitų ciklo dalis.