Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 28 d.

Pokalbis apie UNESCO paveldą kelionėse ir fotografijose

Minint Lietuvos Respublikos Seimo paskelbtus UNESCO pasaulio paveldo Lietuvoje metus, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje sumanyta atidaryti fotožurnalisto Leonardo Skirpsto fotografijų parodą „UNESCO paveldas: Lietuva ir pasaulis“. Kol parodos negalima aplankyti gyvai, kviečiame pasiklausyti patyrusių keliautojų – paties parodos autoriaus L. Skirpsto, fotografo, rašytojo, kelionių žurnalisto Vytauto Kandroto, rašytojo, kelionių žurnalisto Gerimanto Statinio – pokalbio apie įvairiose šalyse esantį UNESCO pasaulio paveldą, įspūdingas keliones ir parodoje įamžintus egzotiškus kraštus, praktinius patarimus keliaujantiems bei daugelį kitų keliautojams aktualių  temų.

Paroda „UNESCO paveldas: Lietuva ir pasaulis“ atskleidžia unikalų Lietuvos ir pasaulio kultūros, gamtos paveldą, jo išskirtinę kultūrinę vertę, pabrėžia išsaugojimo ateities kartoms svarbą. Parodą sudaro beveik penkiasdešimt fotografijų. Jose įamžintų objektų geografija itin plati: tai ir Austrija, Čekija, Egiptas, Vokietija, Graikija, Izraelis, Italija, Vatikanas, Jordanija, Naujoji Zelandija ir dar daugelis kitų valstybių. Tai – puiki galimybė pažinti įvairiose šalyse sukurtas ar susiformavusias pasaulio paveldo vertybes. Pokalbyje dėmesys sutelkiamas į L. Skirpsto įamžintus UNESCO kultūros ir gamtos paveldo objektus, įspūdingų kadrų gimimo istorijas.

Pokalbio dalyviai pristato, kokį paveldą galima išvysti įvairiose valstybėse, kuo pasaulio mastu ypatingas Lietuvos kultūros ir gamtos paveldas, svarsto, ar pakankamai dėmesio skiriama jo sklaidai viešojoje erdvėje ir visame pasaulyje. V. Kandrotas dalijosi mintimis, kad Lietuvos kultūros ir gamtos paveldas vis dar stokoja dėmesio ir platesnės sklaidos. Pasak jo, trūksta švietimo ir žinių, kad turistai susidomėtų ir panorėtų aplankyti vienus ar kitus objektus.

Pokalbyje taip pat dalijamasi praktiniais keliautojams naudingais patarimais, svarstoma, kokie yra savarankiškai organizuojamos kelionės privalumai ir sunkumai. Neliko neaptarta meilės kalnams ir jūrai tema. Pokalbio dalyviai atskleidžia, kokie gamtos objektai yra fotogeniškiausi, o kuriems objektams įamžinti reikia išskirtinių pastangų.

Daugiau nei 50 šalių aplankęs L. Skirpstas sako, kad į keliones niekada nevyksta vedamas tikslo sumedžioti kuo daugiau įspūdingų kadrų. Pasak jo, ne mažiau svarbu pažinti kitus kraštus, kultūras. „Keliaudamas po Lietuvą, kitas šalis visada šalia turiu fotoaparatą. Kiekvieną kelionę fiksuoju kaip dokumentiką. Žinoma, nekeliauji tik tam, kad fotografuotum, keliauji norėdamas pažinti, pamatyti kitas kultūras, tradicijas“, – sako L. Skirpstas.

Iki parodos nueitas ilgas kelias, pareikalavęs keliolikos metų, dešimčių tūkstančių kilometrų ir tūkstančių kadrų. Seniausios parodoje eksponuojamos fotografijos padarytos prieš 15 metų, nors anuomet, parodos autoriaus teigimu, nebuvo net minties, kad iš rankų nepaleidžiamo fotoaparato ir kelionių aistros dermė išaugs į solidžią parodą.

Pokalbio dalyviai patarė prieš keliaujant į kurią nors šalį susidėlioti kelionės planą, pasidomėti istorija, atkreipti dėmesį į būtinus turtėti dokumentus. G. Statinis klausytojams linkėjo neprarasti susidomėjimo pasauliu ir nemanyti, kad mieste apsilankę kelis kartus jį jau nuodugniai pažįstame. Pasak jo, prieš keliaujant visuomet galima surasti tai, kas dar nematyta. „Verta turėti mažą kelionės akcentą ir jo siekti. Net maža detalytė labai praturtina kelionę“,  – sako G. Statinis.

Visas pokalbis vaizdo įraše:

Susiję įrašai: