Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 31 d.

Naujųjų išvakarės arba Blogų minčių atsikratymo diena

Gruodžio 31-oji dar vadinama Blogų minčių atsikratymo diena, mat, įžengiant į Naujuosius metus, visą blogį reikia palikti, kad nesektų iš paskos. Senovės lietuviai laikydavosi papročio pririšus už virvės blukį (seną kelmą) pertempti per visą kaimą (ar centrinę gatvę), kad sugertų bėdas, o po to sudeginti. Tikėta, kad, sudeginant blukį, sudeginami senieji metai, jų blogybės, tamsa. Anot Simono Daukanto, rąstigalio sudeginimas simbolizuoja Saulės sugrįžimą, šviesiojo laiko pergalę. Be to, per kiemus tempiamas blukis rodo gerus kaimo gyventojų santykius, šiam kelmui priskiriama funkcija saugoti nuo nelaimių, ligų, piktųjų dvasių.

Blogų minčių atsikratymo dienai rekomenduojame šias elektroninių paslaugų portalo www.ibiblioteka.lt knygas. Jos prieinamos kiekvienam LIBIS skaitytojo pažymėjimo savininkui:

Knygos viršelis

Kankyo Tannier. „Gydanti tyla: kaip surasti kelią į vidinę ramybę“

Prancūzė dzenbudistė vienuolė Kankyo Tannier dalinasi patirtimi apie tylos svarbą mūsų gyvenime. Sugebėjimas atrasti tylos minutę nesibaigiančioje rutinoje mažina stresą, gerina gyvenimo kokybę ir savijautą. Nors esame nuolatos apsupti garsų ir vaizdų, trumpam sugrįžti į save nėra taip sudėtinga, kaip galėtų atrodyti. Kankyo Tannier patarimai pagrįsti kasdieniu gyvenimu, tad lengvai įgyvendinami, o aprašyti pratimai – lengvai atliekami. Autorė moko ramybės ne vengiant, o IŠGYVENANT situacijas. Kitaip tariant, surasti laiko tylai toje realybėje, kurioje šiuo metu gyvenate. Pamažu taikant aprašytus metodus atsivers durys į kitokį gyvenimą, pasaulis taps geresnis jums patiems ir aplinkiniams.

Knygos viršelis

Andy Puddicombe. „Dešimties minučių meditacija“

Buvęs budistų vienuolis Andy Puddicombe’as, penkiolika metų įvairiuose pasaulio kampeliuose mokęsis medituoti, į Jungtinę Karalystę grįžo turėdamas tikslą demistifikuoti meditaciją ir padaryti ją prieinamą bei naudingą kuo daugiau žmonių. Autorius, pirmas Jungtinėje Karalystėje pripažintas sąmoningumo meditacijos ekspertas, dalijasi paprastais ir patikrintais metodais, kaip „būti čia ir dabar“. Jo programa telpa net į labiausiai įtemptą dienotvarkę ir įrodo, kad dešimties minučių meditacijos gali iš esmės pakeisti gyvenimą. Moksliškai pagrįsti senovės meditacijos metodai teigiamai veikia daugybę fizinės ir psichinės sveikatos aspektų.

Knygos viršelis

Leon Logothetis. „Gerumo dienoraštis

Leonas Logothetis – užkietėjęs nuotykių ieškotojas, charizmatiškas oratorius ir filantropas. Tačiau taip buvo ne visada. Daugelį metų, dirbant biržos makleriu Londone, nuolatinis skubėjimas, nuovargis ir nervinė įtampa buvo jo kasdienybė, kol vieną dieną tiesiog nebeapsikentęs pasirinko gyvenimą kelyje. Iš Los Andželo Leonas iškeliavo senoviniu motociklu ir ‒ neįtikėtina – juo apskriejo kone visą Žemės rutulį. Kelyje sutikti žmonės padėdavo rasti nakvynę, dalijosi maistu, parūpindavo degalų; jų dosnumo pakako apkeliauti visas JAV, Europą, Indiją, Kambodžą, Vietnamą. Įsitikinęs, kad vertingiausia pasaulyje valiuta – gerumas, keliautojas už gera mokėjo geru, visam laikui pakeisdamas pakeliui sutiktųjų gyvenimus: atstatydavo sugriautus namus, apmokėdavo varge augančių vaikų mokslus, atminimui palikdavo vertingų dovanų.

Knygos viršelis

Algirdas Toliatas. „Gerumo liūnas“

Tai antroji kunigo Algirdo Toliato pamokslų knyga. Joje plėtojamos pirmojoje – „Žmogaus ir Dievo metai“ gvildentos temos. Interpretuodamas Šventąjį Raštą autorius nagrinėja psichologines, dvasines, moralines ir vertybines problemas. Knygos tikslas – ne tiek plėsti pažinimą, kiek padėti gilintis į sielą ir sąžinę. Ji kviečia žmogų sąmonėti ir skatina pokytį bei dvasinę pažangą.

Knygos viršelis

David Perlmutter, Kristin Loberg. „Planas sveikam gyvenimui“

Garsus neurologas, bestselerių „Tylieji smegenų žudikai“ ir „Smegenų gyvybingumo paslaptis“ autorius, naujoje knygoje apibendrina daugelio metų tyrimus, kaip mūsų gyvenimo būdas ir mąstymas veikia sveikatą, kas lemia mikrobiomų būklę ir kaip smegenų veikla susijusi su mityba. D. Perlmutteris dalijasi naujausia tyrimų informacija, pateikia skanių ir sveikų patiekalų receptų bei patarimų, kaip išvengti sveikatos sutrikimų ar susidoroti su jais.

Primename, kad portale www.ibiblioteka.lt leidinius skoliname keturiolikai dienų, o nespėjus perskaityti, šį terminą savarankiškai pratęsti galima dar du kartus.

Nacionalinės bibliotekos skaitytojams linkime šviesios paskutinės metų dienos, jaukaus šventinio vakaro ir giedro bei viltingo Naujųjų ryto.