Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 12 d.

Smalsuoliams – visatos ir žmonijos paslaptis nagrinėjančios el. knygos

Daugelis mūsų kasdien tvarkome asmeninio ir profesinio gyvenimo reikalus, esame paskendę intensyvioje dienotvarkėje. Karantinui sulėtinus gyvenimo tempą, šis laikas gali tapti galimybe labiau pasigilinti į intriguojančias žmonijos kilmės ir egzistavimo visatoje paslaptis, neduodančias ramybės mokslininkams, mąstytojams ir smalsuoliams.

Kokia yra erdvės, laiko prigimtis ir žmonijos vieta visatoje, kodėl mūsų protėviai kūrė miestus ir karalystes, kaip ėmėme tikėti dievais, tautomis ir žmonių teisėmis, kaip atsirado biurokratija, ką paliksime ateinančioms kartoms? Atsakymus į šiuos ir panašius klausimus rasite el. knygų sąraše. Daugiau knygų panašiomis temomis ieškokite portale ibiblioteka.lt.

Knygos viršelis

S. Gliaudys. „Žmonijos kilmės paslaptys“

Ši knyga – tai  įvairiomis mokslo šakomis paremta žmogaus ir civilizacijų kilmės analizė, parodanti, kad nėra prieštaravimų tarp religinės ir mokslinės pasaulėžiūros. Evoliucija Žemėje panaši į filmą, kurio rodomos tik atskiros vietos, o spragų mokslininkai kol kas dar nesugeba užpildyti. Kodėl staiga išnyko klestinčios senosios civilizacijos ir kas lėmė, kad jos buvo be galo panašios, nors ir skiriamos tūkstančių kilometrų? Perskaitę knygą, suabejosite nusistovėjusiu mūsų evoliucijos suvokimu, taip pat joje rasite netikėtų įžvalgų apie žmonių ir civilizacijos kilmę, jos sąsajas su religija.

Knygos viršelis

S. Carroll. „Apie gyvybės ir visatos kilmę“

Vienas įdomiausių šių dienų mąstytojų sudėtingas fizikos teorijas aptaria išmoningai derindamas mokslo faktus ir žmogaus patirtis. Pasitelkdamas kvantinę fiziką, astronomiją, biologiją, teoretikų išvadas ir gyvenimo pavyzdžius, amerikietis kuria intriguojantį pasakojimą ir siūlo alternatyvų būdą apmąstyti ir suvokti žmonijos prigimtį. Mokslininkas pateikia įžvalgių filosofinių ir mokslinių argumentų, pasakoja susimąstyti verčiančias istorijas, suteikia galimybę pažvelgti į daugelį žmogaus gyvenimo aspektų ir kartu palieka vietos abejonei.

Knygos viršelis

L. M. Krauss. „Visata iš nieko. Kitoks požiūris į Visatos atsiradimą“

Visatos atsiradimo klausimai jau daug šimtmečių jaudina žmoniją – mokslininkus, filosofus, teologus. Šioje antgamtiškumą sklaidančioje mokslinėje knygoje pasakojama apie kosmologiją ir pristatomi naujausi mokslo atradimai, aukštyn kojomis verčiantys ankstesnius nusistovėjusius įsitikinimus. Pasitelkdamas humoro jausmą ir suprantamus paaiškinimus, amerikiečių fizikas veda skaitytojus į Visatos pradžių pradžią.

Knygos viršelis

N. deGrasse Tyson. „Astrofizika skubantiems“

Žvilgsnį į nakties dangų pakeliame kiekvienas, bet suprasti, kas gi vyksta ten, visatos tolybėse, dažnam atrodo pernelyg sudėtinga, kad ir kaip mus masintų kosmosas. Ši knyga yra būtent tai, ko reikia, – autorius priartina visatą, pasakoja apie ją aiškiai ir nedaugžodžiaudamas, su pavyzdžiais iš kasdienybės. Kiekvienas skyrius – tai su humoru, patraukliai žymaus JAV astrofiziko, laidų vedėjo ir mokslo populiarintojo perteikiamos žinios. Šis skaitinys – tarsi malonus ir intelektualus pokalbis po dienos darbų.

Knygos viršelis

Y. N. Harari. „Sapiens: glausta žmonijos istorija“

Prieš 100 tūkstančių metų po Žemę vaikščiojo mažiausiai šešios žmonių rūšys. Šiandien likusi vos viena – Homo Sapiens. Savo drąsias ir net provokuojančias įžvalgas Izraelio istorikas grindžia biologijos, antropologijos, paleontologijos, istorijos ir ekonomikos mokslų žiniomis, radikaliai keičiančiomis daugelį nusistovėjusių sampratų apie pasaulį. Ar galime išlaisvinti savo elgseną nuo protėvių paveldo, ar dabartiniai mūsų įpročiai lems palikuonių elgesį tolimoje ateityje – sužinosite perskaitę šią knygą.

Knygos viršelis

Y. N. Harari. „Homo Deus: glausta rytojaus istorija“

Tai – knyga apie žmonijos ateitį ir norą tapti daugiau nei žmonėmis – tapti dievais. Iki šiol žmonija parodė neeilinius sugebėjimus įveikdama badą, marą ir karus. Šios nelaimės per šimtmečius žmogaus iš nenugalimų stichijų buvo paverstos įveikiamais iššūkiais. Pirmą kartą istorijoje daugiau populiacijos miršta sulaukę garbingo amžiaus, o ne nuo infekcijų, daugiau žmonių patys nusižudo, o ne yra nužudomi kareivių, teroristų ar nusikaltėlių ir maniakų.

Knygos viršelis

Y. N. Harari. „21 pamoka XXI amžiui“

Pasaulinių bestselerių „Sapiens“ ir „Homo Deus“ autorius pristato knygą apie šiuolaikinį pasaulį, esmines aktualijas ir tai, kas nepasiekiama kasdienybės įkalintam šių dienų žmogui. Ši trečioji knyga suteikia galimybę giliau pažvelgti į dabartį ir šiuolaikinę civilizaciją. Dabar, kai informacija nenutrūkstamai plūsta įvairiais kanalais, kiekvienas, norintis atsirinkti, kas iš šio srauto yra tikra, o kas – klaidinga, susiduria su nelengva užduotimi. Informacijos cenzūra pakito neatpažįstamai ir peržengė įprastų draudimų ribas. Šių dienų cenzūra dezinformuoja visuomenę, užtvindydama sąmonę pertekline informacija ir taip atitraukdama dėmesį nuo to, kas iš tiesų svarbu. Knygoje pateikiama 21 pamoka kviečia į intriguojantį skrydį virš triukšmingos ir netikrumo kupinos kasdienybės, kad šių laikų civilizaciją pamatytume iš aukščiau platesniame kontekste.