Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 12 d.

Virtualus renginys, skirtas Vilniaus Gaono metams ir Lietuvos žydų istorijai

2020-aisiais minėdama Lietuvos Respublikos Seimo paskelbtus Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka parengė leidinių ir dokumentų parodą „Shenot Eliyahu / Elijo metai: Vilniaus Gaono įtaka Lietuvos žydų kultūrai“. Lietuvos ambasada Izraelyje ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tiesioginės transliacijos metu pakvietė pasižvalgyti po šią parodą virtualioje ekskursijoje. Po jos vyko diskusija apie žydų istorijos muziejų vaidmenį.

Lietuvos ambasadorė Izraelio Valstybėje Lina Antanavičienė, tardama sveikinimo žodį, pasidžiaugė, kad nors dėl karantino šios reikšmingos parodos pamatyti Vilniuje negali, Nacionalinės bibliotekos komanda tai, kas neįmanoma, padarė įmanoma – parodą atgabeno pas kiekvieną, prisijungusį prie virtualaus turo.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas prisiminė, kad Vilniaus Gaono metų minėjimą 2020-ųjų sausį biblioteka pradėjo Jungtinių Tautų Organizacijoje Niujorke. Nacionalinės bibliotekos organizuojami virtualūs renginiai pasiekė Jungtinę Karalystę, Rusiją, Izraelį, Pietų Afriką, Prancūziją ir Lenkiją. Prof. dr. R. Gudauskas akcentavo, kad dėl Lietuvos ambasados Izraelyje suteiktos galimybės pristatyti parodą hebrajų kalba ne tik plačiau supažindinta su Vilniaus Gaonu, bet ir pasiųsta svarbi žinia apie Lietuvos daugiakultūrę istoriją ir prisidėta prie Izraelio ir Lietuvos dialogo plėtojimo.

Virtualią ekskursiją po parodą „Elijo metai: Vilniaus Gaono įtaka Lietuvos žydų kultūrai“ vedė parodos kuratorė, Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė. Šioje parodoje pristatoma Vilniaus Gaono asmenybė, jo intelektinė ir pedagoginė veikla, įtaka Vilniaus žydams, jų mentalitetui ir kultūrai, eksponuojami išminčiaus gyvenimą atspindintys dokumentai, Gaono ir jo mokinių darbai. Vienas svarbiausių parodos eksponatų yra Vilniaus Gaono sinagogos pinkas (metraštis), saugomas Žydų mokslinių tyrimų institute (YIVO) Niujorke. Šis ypatingos reikšmės rankraštis eksponuojamas pasitelkiant holograminę projekciją. Ekspozicija, parengta Nacionalinėje bibliotekoje saugomos Judaikos kolekcijos pagrindu, iliustruoja jos gausą ir įvairovę.

Po virtualios ekskursijos vyko diskusija apie žydų istorijos muziejų vaidmenį ir žydų žmonių istorijas šiandien. Diskusijoje dalyvavo Izraelio žydų tautos muziejaus generalinis direktorius Danas Tadmoras ir Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus direktorė dr. Kamilė Rupeikaitė.

Kviečiame žiūrėti renginio, skirto Vilniaus Gaono metams ir Lietuvos žydų istorijai, transliacijos vaizdo įrašą: