Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 18 d.

„Kalbos klubas+“: pokalbis apie esperanto kalbą

Tęsiame „Kalbos klubo+“ susitikimus. Šįkart profesorės Jolantos Zabarskaitės pašnekovas – Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis, tačiau pokalbis sukasi ne apie kalbos politiką ir kalbos klaidas. Jo tema – esperanto kalba, nes A. Antanaitis yra aktyvus esperantininkas.

„Liudvikas Zamenhofas, šios kalbos autorius, gyveno Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėse, Balstogėje. Ten buvęs tautų katilas, tad Liudvikas pasakė sau – tie žmonės turi susikalbėti tarpusavyje, o ne pyktis. Taip sukūrė šią lengvą kalbą. Iš tūkstančių dirbtinių kalbų  ši kalba yra vienintelis pasisekęs projektas. Esperanto yra ideologija“, – pasakoja A. Antanaitis.

Ši dirbtinė, Veisiejuose sukurta kalba padarė ryškią įtaką Lietuvos istorijai, Lietuvos nacionalinio išsivadavimo procesams. Ar ši kalba buvo politinis, ar vertybinis konstruktas? Viena vertus, esperanto uždrausdavo diktatoriai. Kita vertus, esperanto atverdavo pasaulio įtakingųjų duris. Apie tai pasakoja žymiausių Lietuvos esperantininkų Adomo Jakšto, Antano Poškos istorijos. O kaip yra dabar? Ar kalba tapo gyva? Ar esperanto, kaip ir kitos kalbos, XXI amžiuje taip pat keliasi į virtualiąją erdvę?

A. Antanaitis ne tik atsako į šiuos klausimus, bet leidžia mums išgirsti, kaip skamba šis litvako L. Zamenhofo kūrinys. Kviečiame žiūrėti pokalbio vaizdo įrašą.

Kitus „Kalbos klubo+“ pokalbius taip pat žiūrėkite Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale.