Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 21 d.

Apie ligas ir gydymą partizaniniame kare

Ketvirtoje Lietuvos laisvės kovos įamžintojų sąjūdžio ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos paskaitoje-pokalbyje iš ciklo „Partizaninis karas XXI a. žmogaus akimis“ aptarta sudėtinga, bet svarbi ligų ir jų gydymo partizaniniame kare tema. Istorikė dr. Aistė Petrauskienė su karo medicinos gydytoju Mantu Jukna kalbėjosi apie ligas, sužeidimus, gydymą partizaninio karo sąlygomis, apie karo medicinos ypatumus, šių dienų karo medicinos gydytojų darbą ir pratybas.

Ligos ir sužeidimai sunkino pasirinktą laisvės kovotojų kelią. Alinančios gyvenimo sąlygos, nuolatinė įtampa ir baimė sekino kūną fiziškai ir psichologiškai. A. Petrauskienė pabrėžia, kad medicina partizanų kasdienybėje užėmė reikšmingą vietą. Pasak istorikės, tai rodo medicininės pagalbos teikimą reglamentuojantys nutarimai, sužeidimo ženklų teikimo nuostatos ir taisyklės, specialiai įrengti bunkeriai-ligoninės, kuriuose būdavo atliekamos medicininės procedūros.

A. Petrauskienė atkreipia dėmesį, kad partizanus vargino ne tik sužeidimai, bet ir lėtinės ligos, susirgimai, kilę dėl sunkių gyvenimo sąlygų. Partizanai sirgo tiek fizinėmis, tiek nervų sistemos ligomis. Pasak mokslininkės, kartais gali susidaryti įspūdis, kad partizanai buvo išskirtinio imuniteto ir stiprios sveikatos žmonės, tačiau įvairūs raportai rodo, kad laisvės kovotojai taip pat kentėjo nuo įvairių ligų ir stengdavosi su jomis susigyventi lyg su nuolatinėmis palydovėmis.

Partizanų kasdienybės fragmentus liudija įvairios fotografijos, tačiau tokių, kuriose įamžinta karo medicina, ligų gydymas, išlikę labai nedaug. Daugiau sužinoti apie tai padeda prisiminimai, laiškai, archeologinių tyrimų metu bunkeriuose rasti artefaktai, taip pat ir smulkūs dokumentai, kuriuose matyti, kokių gydymo priemonių prašyta sužeistiems partizanams.

Istorikė A. Petrauskienė ir karo medicinos gydytojas M. Jukna diskutavo apie tai, kaip karo medikai galimoms karo sąlygoms ruošiami šiomis dienomis, kaip sudaryta karo medicinos sistema ir kaip užtikrinamas jos veikimas karinio konflikto atveju, kaip sužeidimai ir jų pasekmės karį paveikia psichologiškai. M. Jukna prisipažįsta skeptiškai vertinantis posakį, esą randai karį, vyrą puošia. Pasak jo, vargu ar kuris žmogus savo noru bet kuriais laikais norėjo būti sunkiai sužeistas, likti luošas – nors kare to neišvengiama.

Kviečiame žiūrėti pokalbio vaizdo įrašą.

Paskaitų-pokalbių ciklu siekiama įtraukti visuomenę į aktualumo nestokojančią partizaninio karo ir pasipriešinimo temą kiek kitokiu, neįprastu būdu: kviečiami partizaninio karo specialiai netyrinėjantys, bet su šia tema susiję pašnekovai. Kitus ciklo „Partizaninis karas XXI a. žmogaus akimis“ vaizdo įrašus rasite Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale.