Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 21 d.

V. Gerulaičio paskaita apie Beethoveno simfoninę kūrybą

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir garsus muzikologas, rašytojas, muzikos švietėjas Viktoras Gerulaitis kviečia į nuotolinių paskaitų ciklą, skirtą Ludwigui van Beethovenui.

1770 m. gruodį gimė muzikos genijus L. van Beethovenas. 2020-ieji buvo jubiliejiniai – 250 metų nuo gimimo. Tiksli kompozitoriaus gimimo diena nėra žinoma, spėjama, kad tai galėjo būti gruodžio 16-oji.

Paskaitų cikle V. Gerulaitis atskleidžia nelengvų išgyvenimų kupiną L. van Beethoveno asmenybės ir kūrybos kelią, iliustruodamas vaizdingomis istorijomis, netikėtomis įžvalgomis ir mažai žinomais faktais.

Ketvirta V. Gerulaičio paskaita – „Beethoveno simfoninė kūryba“. Milijonai žino Penktosios simfonijos likimo motyvą ir Devintosios džiaugsmo temą. Abi jos simbolizuoja Beethoveno muzikos esminį kontrastą: nepalenkiamą pasipriešinimą ir visuotinį džiūgavimą. Tarp jų – beethoveniškų aistrų okeanas. Riaumoja arba medituoja. Didysis vandenynas. Nors greičiau – Atlanto vandenyno gelmių rūstybė ir taiki pakrančių žydrynė. Žinoma, visi ir visokie vaizdiniai – menki ir juokingi, žodžiai – taip pat.

Beethoveno Trečioji – Penktoji – Devintoji yra Europos simfoninės minties etapai. Jie atveria visos europinės muzikos novatoriškus ieškojimus ir atradimus. Beje, ar neįdomu, kodėl amžininkai ir vyresni kolegos Haydnas parašė 104, Mozartas – per 50 simfonijų, o Beethovenas tik 9?

Kviečiame žiūrėti paskaitos vaizdo įrašą.

Kitas muzikologo V. Gerulaičio paskaitas apie L. van Beethoveną žiūrėkite Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ grojaraštyje.