Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. balandžio 12 d.

Atveriamos Nacionalinės bibliotekos skaityklos

Vyriausybei patikslinus karantino režimo nuostatas, nuo balandžio 12 d. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka atveria kai kurias savo skaityklas. Lankytojai galės naudotis skaityklomis ir Judaikos tyrimų centru, kompiuterizuotomis darbo vietomis, viešąja interneto prieiga, apžiūrėti parodas. Kaip sakė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, šito Vyriausybės sprendimo labai laukė Lietuvos akademinė, mokslo ir švietimo bendruomenė, studentai, abiturientai ir skaitytojų pasiilgę bibliotekų darbuotojai.

„Grįžimo į bibliotekų skaityklas lankytojai laukia su nekantrumu. Žinome, kad taip yra ir kitose šalies bibliotekose, nes ne visada žmonėms užtenka elektroninių išteklių. Mokslininkų bendruomenei ypač reikalingi reti dokumentai darbui specializuotose skaityklose. Vien Nacionalinė  biblioteka turi apie 600 registruotų mokslininkų. Tokia paslauga būtina ir studentams. Be abejo, mes visada pasisakome už saugumą, todėl stipriai išplėtojome nuotolines paslaugas. Manome, kad tai – gera alternatyva tiems, kurie pirmenybę teikia bekontaktėms paslaugoms, yra saviizoliacijoje, gyvena kitame mieste ir panašiai“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas.

Lituanistikos, Socialinių mokslų, Humanitarinių mokslų, Muzikos ir vizualiųjų menų, Vaikų ir jaunimo literatūros skaityklos veikia bibliotekos darbo metu – pirmadieniais–sekmadieniais 10.00–18.00 val., Retų knygų ir rankraščių skaitykla – pirmadieniais–šeštadieniais 10.00–18.00 val., o Judaikos tyrimų centras – pirmadieniais–penktadieniais 10.00–18.00 val. 

Retų knygų ir rankraščių skaitykloje ir Judaikos tyrimų centre vienu metu aptarnaujamas ne daugiau negu vienas lankytojas. Būtina išankstinė registracija: Retų knygų ir rankraščių skaitykloje el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., Judaikos tyrimų centre el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Jūsų registracija patvirtinta, jei sulaukėte apie tai informuojančio bibliotekos darbuotojo laiško. Jeigu negalite atvykti sutartu laiku, labai prašome pranešti. Esant dideliam rezervacijų srautui, vizito trukmė gali būti ribojama siekiant prie informacijos išteklių suteikti prieigą kitiems skaitytojams.

Lankytojai į pastatą galės patekti per centrines ir šonines duris, skirtas neįgaliesiems (nuo Gynėjų g. pusės). Siekdama užtikrinti didžiausią saugumą ir vykdydama Vyriausybės nurodymą dėl darbuotojų testavimo grįžtant teikti atnaujintų paslaugų, Nacionalinė biblioteka kitas skaityklas atvers kaip galima greičiau, kai tik darbuotojai gaus profilaktinio testo rezultatus.

Leidinius, kurie neišduodami į namus ir kurių nėra skaityklų atvirajame fonde, bus galima užsisakyti įprasta tvarka, tačiau rekomenduojame juos užsakyti internetu.

Nacionalinė biblioteka ir toliau teiks platų spektrą nuotolinių paslaugų: individualias nuotolines specialistų konsultacijas, dokumentų kopijavimo, siuntimo elektroniniu būdu paslaugas, talkins užsakant dokumentus. Bibliotekoje bus atliekamas fizinis lankytojų aptarnavimas išduodant ir priimant dokumentus, teikiamos kopijavimo ir skenavimo paslaugos.

Nuo pirmadienio taip pat galima apžiūrėti 5 a. atrijuje eksponuojamą parodą Exegi monumentum: Lietuvos rašytojų įamžinimas“. Ekspozicijoje – aštuonių žymiausių Lietuvos rašytojų įamžinimo kaita. Parodos eksponatai – nuo delne lengvai telpančių pašto ženklų iki solidžiai atrodančių portretų. Kaip laikų tėkmėje matytas Kristijonas Donelaitis, Simonas Daukantas, Vincas Kudirka, Julija Beniuševičiūtė-Žymantienė Žemaitė, Jonas Mačiulis-Maironis, Salomėja Nėris, Bernardas Brazdžionis ir Jurga Ivanauskaitė. Kviečiame pasmalsauti ir apžiūrėti parodą gyvai.

Vaikų ir jaunimo literatūros departamento erdvėse galima susipažinti su grafikės, iliustruotojos Agnės Nananai kūryba.

Dėl lankytojų saugumo biblioteka imsis visų privalomų veiksmų. Bus ribojami lankytojų srautai: aptarnaujamos ne didesnės nei 2 asmenų grupės, tarp asmenų skaityklose laikomasi ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo, išskyrus vienos šeimos narius ar vieno namų ūkio narius, ir teikiant paslaugas vienam lankytojui skiriama 20 kv. metrų ploto. Vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis, keletą kartų per dieną valoma bibliotekos aplinka, atliekama dezinfekcija, patalpos vėdinamos, laikomasi kitų patvirtintų saugumo reikalavimų. Viduje vyresni nei 6 metų asmenys privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones), kurios priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną. Kaukių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės su kauke būti negali (jiems rekomenduojama užsidėti veido skydelį).

Maloniai kviečiame naudotis Nacionalinės bibliotekos paslaugomis.

Daugiau informacijos apie Nacionalinės bibliotekos veikla karantino laikotarpiu rasite čia