Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. balandžio 16 d.

Tarptautinėje konferencijoje aptartos skaitmeninės kultūros ir švietimo transformacijos

2021 m. balandžio 14–16 d. Serbijos bibliotekų asociacija organizavo pirmąją nuotolinę tarptautinę konferenciją „Skaitmeninė kultūros ir švietimo transformacija“ (angl. 1 st International Online Conference on Digital Transformation in Culture and Education). Konferencijoje bibliotekininkai, muziejų ir archyvų atstovai, tyrėjai pristatė naujausius pasiekimus ir aptarė problemas skaitmeninant dokumentinį paveldą ir kuriant skaitmenines paslaugas, diskutavo apie skaitmeninės transformacijos kryptis, iššūkius ir tendencijas.

Konferencijoje dalyvavo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atstovės: Informacijos išteklių departamento Skaitmeninimo skyriaus vadovė Lina Mačiulienė ir Informacijos išteklių departamento direktoriaus pavaduotoja Dovilė Ivanovienė. Pastaroji skaitė jųdviejų parengtą pranešimą „Lietuvos kultūros paveldas – virtualioje erdvėje. Nacionalinio portalo 15 metų patirtis“.

Pranešėja pristatė jau įgyvendintus bibliotekos projektus, šiuo metu vykdomą skaitmeninimo projektą, supažindino su išskirtinėmis kultūros paveldo portale www.epaveldas.lt esančiomis kolekcijomis. D. Ivanovienė pažymėjo Nacionalinės bibliotekos lyderystę, kuri, būdama „Europeanos“ agregatoriumi, pradėjo skaitmenintų objektų turinio ir metaduomenų gerinimo procesą, tuo pat metu siekdama, kad kuo daugiau portale viešinamų kultūros paveldo objektų būtų paženklinti laisvesne licencija ir tai leistų antrinį jų panaudojimą. D. Ivanovienė taip pat priminė, kad Nacionalinė biblioteka yra paskirta atsakinga nacionaline įstaiga už nenustatytų teisių turėtojų kūrinių kruopščios paieškos rezultatų surinkimą ir registravimą bendroje Europos Sąjungos duomenų bazėje.

Konferencijos organizatoriai ir dalyviai džiaugiasi unikalia galimybe, pasinaudojant nuotolinėmis technologijomis, suburti kultūros ir švietimo specialistus iš viso pasaulio ir pasidalinti gerąja patirtimi.

Konferencijos puslapio nuoroda ir pranešimai