Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. birželio 2 d.

Naujas Nacionalinės bibliotekos leidinys, skirtas Gražinai Landsbergienei atminti

Atidžiau sekantieji dokumentikos ir publicistikos leidinių naujienas greičiausiai pastebėjo, kad pastaruoju metu išėjo ne viena knyga, susijusi su profesoriumi Vytautu Landsbergiu, jo veikla, mintijimais. Stabtelėkime ties Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos išleista Mato Baltrukevičiaus knyga „Gražina tarp Landsbergių“.

Ši knyga išskirtinė keliais aspektais. Susiklostė, kad rašyti apie tokio svorio asmenybes imasi ne mažiau patyrę autoriai, dažnai ir sukęsi tuose pačiuose įvykiuose, kartu dirbę ar kitaip lydėję viename ar kitame gyvenimo etape. M. Baltrukevičius yra jaunas politikos mokslų absolventas, Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vadovas, priklausantis kartai, gimusiai jau po Atgimimo, tad praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio įvykiuose nedalyvavusiai, žinančiai apie juos iš vadovėlių ir vyresniųjų pasakojimų.

Šiuo atveju tai autoriaus privalumas – galimybė kiek atsitraukti ir pažvelgti į Lietuvai svarbius įvykius ir asmenybes iš šalies, atvirai, smalsiai, mėginant atsakyti į klausimą, kas tie žmonės, stoję visos tautos priešaky lemtingų įvykių akivaizdoje.

Kitas reikšmingas akcentas – M. Baltrukevičiaus knygos svarbiausia ašis yra Gražinos Ručytės-Landsbergienės pasakojimas. Moters, visur ir visada lydėjusios Vytautą Landsbergį. Įsivaizduojate, ką reiškia pianistei, muzikos pedagogei, šeimos žmogui per vieną dieną tapti pirmąja šalies ponia ir lydėti vyrą, tik atsikuriančios Lietuvos Respublikos vadovą, susitikimuose su galingiausių pasaulio valstybių galvomis? Vidurnaktį, galų gale pasibaigus ilgiausioms spaudos konferencijoms, prezidentiniame viešbučio kambaryje skalbti vyrui marškinius kitos dienos renginiams. Aukščiausio lygio susitikimuose atrodyti taip, kad ne tik nepadarytum gėdos, bet ir tinkamai reprezentuotum savo šalį. Ponia Gražina nepriekaištingai susidorojo su visais iššūkiais. Bet nuostabiausia skaitant G. Landsbergienės interviu yra tai, kad jos gyvenime atsispindi visa mūsų modernios valstybės istorija: gimusi pasiturinčių verslininkų šeimoje, Sibiro tremtinė, po darbų skaitanti knygas, kokias tik galėjo rasti vietiniuose knygynuose, pagaliau – pianistė, kuriai vis primenama jos vieta. Kartu nepaprastai šiltas bei jautrus žmogus – ne kam kitam, o poniai Gražinai rašytojas Romualdas Granauskas įteikdavo pirmąjį naujos knygos egzempliorių.

Knygą sudaro Vytauto ir Gražinos Landsbergių, jų vaikų ir anūkų interviu. M. Baltrukevičius klausinėja jų apie knygas, skaitymą, muziką, gyvenimą dabartinėje Lietuvoje.

Ši knyga yra ir Nacionalinės bibliotekos padėka Landsbergių šeimai už padovanotą šeimos biblioteką, kuri jau kelerius metus atvira visuomenei Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje. Būtent nuo užduoties užrašyti pasakojimą, kaip buvo sukaupta tokia turtinga kolekcija, prasidėjo autoriaus kūrybinė kelionė. Ir tik po pirmųjų pokalbių su ponia Gražina bei profesoriumi tapo aišku, kad iš pasakojimų gali atsirasti leidinys.

Leidinį vertingai papildo genealoginis medis, kuriame – daugybė garsių žmonių: kalbininkas Jonas Jablonskis, dramaturgas, publicistas Gabrielius Landsbergis-Žemkalnis, architektas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis ir kiti.

Mato Baltrukevičiaus knygą „Gražina tarp Landsbergių“ galima įsigyti Nacionalinės bibliotekos Informacijos ir registracijos punkte (II a., Gedimino pr. 51, Vilnius) arba kreiptis el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..