Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. rugpjūčio 5 d.

Intelektualus ralis sujungs ypač svarbias Lietuvai temas

Rugpjūčio 21 dieną startuos tradicinis 11-asis intelektualus ralis „Ryterna modul Mototourism Rally“. Tai vienintelis renginys, kuris per vieną dieną sujungs ypač svarbias Lietuvai temas. Specialiai karvedžio Jono Karolio Chodkevičiaus, poeto Vytauto Mačernio, kunigo ir botaniko Jurgio Pabrėžos, skulptoriaus Juozo Zikaro, archeologės Marijos Gimbutienės, Archyvų metams parengtas unikalus maršrutas veiks tik ralio dieną. Kitos progos visa tai pažinti, pasak organizatorių, nebus.

„Daugelis turbūt nemažai girdėjo apie italų mokslininką Leonardą da Vinci, prancūzų karvedį Napoleoną, anglų poetą Shakespeare’ą, vokiečių archeologą Heinrichą Schliemanną (atrado Trojos miestą). Bet ar pažįstame lietuviškuosius analogus? Mokslininką Jurgį Ambrozijų Pabrėžą, kurį galima pavadinti lietuviškuoju da Vinci? Joną Karolį Chodkevičių – lietuviškuoju Napoleonu, kuris sutriuškino švedus su kur kas mažesne kariuomene. Vytautą Mačernį – lietuviškuoju Shakespeare’u, kuris taip pat rašė sonetus ir tik netikėta atsitiktinė mirtis nutraukė jo jauną gyvybę? Archeologę Mariją Gimbutienę – lietuviškuoju Schliemannu? Ir ne tik“, – intriguoja organizatoriai.

Net 25 savivaldybės siunčia atstovus

Pasak organizatorių, tai bus metų kelionė. Jos jokiomis sąlygomis neįmanoma pakartoti. Vieną dieną jungiasi visa Lietuva: dalyviai iš visos šalies, daugiau kaip 20 savivaldybių ir jų merai, vietos bendruomenės. Jau tapo tradicija, kad renginio partneriai yra Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos bibliotekininkų draugija, Lietuvos kelių policija, Kauno savivaldybė.

„Džiaugiamės, kad visus šiuos partnerius įkvepia ir vienija intelektualaus ralio idėja, kuri šiais metais skamba „Mylėti lygu pažinti“, – sako viena organizatorių Birutė Vaitkutė.

Oficialiai atstovauti savo kraštui motociklininkus kviečia šios savivaldybės: Kauno, Vilniaus, Joniškio, Ukmergės, Raseinių, Marijampolės Elektrėnų, Mažeikių, Klaipėdos r., Varėnos, Šiaulių, Alytaus r., Palangos, Rokiškio, Širvintų, Kaišiadorių. Jos ralio dalyviams įteiks miestų vėliavas ir išlydės į kelionę. Atstovauti savo kraštui yra garbė.

Gyvai pažinti – pagrindinis tikslas

Pasak organizatorių, visada galima perskaityti istoriją „Vikipedijoje“, tačiau tai nebus tikras pažinimas, kai pažįsti kaip savus, iš arti. Dėl to reikia nuvažiuoti ir pamatyti, kur gimė, kūrė ir baigė gyvenimą. Tik taip šie svarbūs Lietuvai žmonės gali tapti savi. Kito būdo pažinti Lietuvos istoriją tiesiog nėra. Toks yra ir „Ryterna modul Mototoursim Rally“ kelionių tikslas jau 11 metų.

Kiekvienas ralio maršruto objektas specialiai atrinktas ir sukurtas tik šiam renginiui. Prie atrankos ir rekomendacijų prisidėjo ilgamečiai ralio partneriai Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Organizatoriai konsultavosi su Lietuvos valstybės istorijos archyvu, Lietuvos centriniu valstybės archyvu, Kauno regioniniu valstybės archyvu, istorikais ir kitais partneriais.

Finišas Kauno senamiesčio širdyje

Šiemet intelektualaus ralio finišas apjuos Rotušės aikštę.

„Kaunas dovanoja finišą miesto širdyje – senamiestyje. Tai yra seniausia ir visais laikais pagrindinė miesto aikštė. Negali būti prasmingesnės ir jaukesnės vietos po visos dienos patirčių prisėsti ir mėgautis vakaru, dalytis įspūdžiais su draugais ar šeima“, – sako organizatoriai.

Kartu su Kauno savivaldybe organizatoriai kviečia rugpjūčio 21 d. visus Lietuvos motokeliautojus finišuoti Kauno Rotušės aikštėje.

Registracija į renginį veiks tik savaitę www.mototourism-rally.lt/mtr2021/

Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“.