Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. rugsėjo 24 d.

Nacionalinė biblioteka plėtoja bendradarbiavimą su Airijos ambasada

Rugsėjo 23 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje apsilankė Airijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Peteris McIvoras ir atstovybės vadovo pavaduotojas Davidas Conway. Svečiai Nacionalinės bibliotekos generaliniam direktoriui prof. dr. Renaldui Gudauskui įteikė Airijos Respublikos Prezidento Michaelo D. Higginso kalbų apie Europą ir Europos Sąjungą rinkinį, knygą „Reclaiming The European Street: Speeches on Europe and the European Union, 2016-20 by Michael D Higgins“ (išleido Lilliput Press).

Svečiai aptarė sėkmingai vykdytus bendrus projektus: žymaus airių rašytojo ir poeto Jameso Joyce’o (1882–1941) gyvenimui ir kūrybai skirtas parodas, literatūrinius skaitymus, birželio 16 d. pasaulyje minimos Blumo dienos (angl. Bloomsday), skirtos pagerbti J. Joyce‘o romaną „Ulisas“, renginius. Jungdamasi prie Blumo dienos minėjimo tradicijos, Nacionalinė biblioteka organizavo režisieriaus Josepho Stricko filmo „Ulisas“ („Ulysses“, 1967 m.), sukurto remiantis garsiuoju romanu, peržiūras. Susitikime taip pat prisiminti ambasados darbuotojų ir Airijos menininkų vizitai, gerą įspūdį palikęs Nacionalinės bibliotekos 100-mečio jubiliejus ir kiti bibliotekos kultūrinės diplomatijos renginiai.

Svečiai inicijavo naują bendrą projektą. 2022 m. vasario mėnesį Nacionalinėje bibliotekoje planuojama ekspozicija, skirta airių poetui, Nobelio premijos laureatui Seamus Heaney (1939–2013). S. Heaney gimė Šiaurės Airijoje. Jis dirbo dėstytoju, o vėliau tapo žinomu poetu ir 1995 metais laimėjo Nobelio literatūros premiją. Poetas už savo kūrybą gavo ne vieną apdovanojimą. Jis yra laimėjęs TS Elioto apdovanojimą ir buvo Karališkosios literatūros bendruomenės garbės nariu. 2010 metais už eilėraščių rinkinį „Human Chain“ gavo prestižinį „Forward“ apdovanojimą. Šis eilėraščių rinkinys buvo parašytas praėjus metams po to, kai S. Heaney patyrė insultą. Eilėraščiuose jis aprašė savo išgyvenimus.