Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2021 m. lapkričio 5 d.

Danijos kultūros institutas kviečia į vaizdo įrašų parodą apie smurtą lyties pagrindu „Smurto balsai“

„Smurto balsai“, arba „Voices of Violence“, yra projektas, pasakojantis apie Danijoje, Islandijoje, Baltarusijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje gyvenančių moterų, patyrusių seksualinį smurtą, seksizmą ir priekabiavimą lyties pagrindu, istorijas bei patirtį. Vaizdo įrašų paroda pristatoma kaip kino festivalio „Scanorama“ dalis.

Paroda atidaroma Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos III a. atrijuje lapkričio 5 d. 19 valandą. Per atidarymo renginį vyks Danijos ir Lietuvos aktyvistų, rašytojų ir lyčių lygybės ekspertų diskusija, kurioje danų feministė aktyvistė ir lyčių politikos konsultantė Emma Holten, tyrinėtoja dr. Vilana Pilinkaitė-Sotirovic, propaguojanti lyčių lygybės, smurto dėl lyties prevencijos ir apsaugos klausimus, ir rašytoja, švietimo ekspertė Unė Kaunaitė bei kiti reflektuos apie sudėtingą meno, moterų požiūrio ir moters vaidmenis visuomenėje sąveiką. Renginys anglų kalba bus transliuojamas Danijos kultūros instituto Estijos, Latvijos ir Lietuvos biurų „Facebook“ puslapyje.

Šiaurės ir Baltijos šalys, taip pat kaip ir Baltarusija, susiduria su daugeliu tų pačių problemų, susijusių su lyčių lygybe, seksizmu ir smurtu lyties pagrindu. Nesvarbu, kur žmogus gyvena, lytinis smurtas yra įprastas socialinis reiškinys. Jungtinių Tautų duomenų bazės duomenimis, kas ketvirta Lietuvoje gyvenanti moteris yra bent kartą per savo gyvenimą patyrusi smurtą lyties pagrindu. Tarptautinis problemos pobūdis kelia poreikį spręsti šias problemas dalijantis žiniomis ir patirtimi. Paroda palengvins apmąstymus, diskusijas ir dialogą apie vyraujančią probleminę lyčių nelygybės ir lytinio priekabiavimo kultūrą. Paroda siekiama sukurti erdvę, kurioje būtų galima išgirsti ir įsiklausyti į bauginančią daugelio moterų tikrovę, nes išklausymas ir supratimas yra pirmas žingsnis veiksmų ir pokyčių link.

Parodą sudaro 35 trumpi vaizdo įrašai, anoniminiai pasakojimai apie lytinį smurtą. Pasakodamos žinomos Danijos, Islandijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos aktorės atskleidžia žaizdas, kurias moterims paliko šie potyriai. Tarp pasakotojų – ir lietuvių aktorės Renata Kutinaitė, Teklė Baroti, Elena Ozarinskaitė, Eglė Špokaitė ir Greta Dirmauskaitė. Visos pasakojamos istorijos buvo surinktos glaudžiai bendradarbiaujant su moterų centrais kiekvienoje valstybėje ir yra anoniminės.

Paroda „Smurto balsai“, dalyvaudama pripažintuose kino festivaliuose, keliaus per Baltijos šalis ir Baltarusiją. Po Vilniaus parodą lapkričio 22 d.–gruodžio 3 d. bus galima pamatyti Taline „Juodosios nakties žvaigždžių“ kino festivalio metu, o gruodžio 8 d.–21 d. – Rygoje. Tuo pat metu, nuo lapkričio 9 d., bus galima žiūrėti internetinę parodą, kuri pratęs „Šiaurės pašvaistės“ filmų festivalį Baltarusijoje. Daugiau informacijos – parodos „Smurto balsai“ interneto svetainėje ir Danijos kultūros instituto Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje „Facebook“ paskyroje.

Projektą vykdo Danijos kultūros institutas Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, bendradarbiaudamas su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje, kino festivaliu „Scanorama“, MARTA centru, Moterų informacijos centru, „Feministeerium“, „Kvennaathvarf“, „Metafilm“, Latvijos kultūros akademija, „WIFT Islandija“, „ProRent“, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Taip pat padeda Danijos ambasada Lietuvoje, Danijos ambasada Estijoje ir Danijos kultūros ir rūmų agentūra (SLKS).

Paroda Nacionalinėje bibliotekoje bus eksponuojama iki lapkričio 17 d.

#VoicesOfViolenceHeard