Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2021 m. gruodžio 14 d.

Tiesiogiai iš Dubajaus: vizionierių ir pokyčių kūrėjų diskusija apie jaunimo švietimą pokyčių eroje

Šiuo metu vykstančioje pasaulinėje parodoje „Expo 2020“, kurioje Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pristato interaktyvų pasakojimą apie K. Donelaičio poemą „Metai“, gruodžio 12–18 d. organizuojama teminė savaitė „Žinios ir mokymasis“ (angl. Knowledge and Learning). Joje vizionieriai, minčių lyderiai ir pokyčių kūrėjai susirenka aptarti, kaip galėtume geriausiai paruošti jaunus žmones ateičiai sparčių pokyčių eroje. Šiandien 14 val. vyksiančiame diskusijų forume „Apmąstymai apie švietimą permainų pasaulyje“ (angl. Rethinking Education for a World of Change) pakviestas dalyvauti ir Lietuvos nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. Renginyje septyni kviestiniai svečiai dalysis apmąstymais ir idėjomis, kaip suteikti jaunimui daugiau galimybių augti ir klestėti.

Kviečiame žiūrėti tiesiogiai iš Dubajaus:

World Majlis | Equipping Youth to Thrive | World Expo (virtualexpodubai.com)

Šį idėjų forumą moderuos populiarus apžvalgininkas Sultanas Sooudas Al-Qassemi – socialinių, politinių ir kultūros reikalų Arabijos įlankos šalyse tyrinėtojas, „Barjeel“ meno fondo įkūrėjas Šardžoje (Jungtiniai Arabų Emyratai).

Pasaulis greitai keičiasi, tačiau būdai, kuriais šiandien ugdome, įkvepiame ir aprūpiname savo vaikus, iš esmės išlieka praeityje įvykusios pramonės revoliucijos lygmens. COVID-19 atskleidė pasaulio pažeidžiamumą. Pandemija paspartino alternatyvų mąstymą, atverdama naujų mokymosi galimybių ketvirtosios pramonės revoliucijos amžiuje. Kokia yra aukštos kokybės mokymosi ateitis? Kokius įgūdžius – tiek asmeninius, tiek profesinius – galime įtraukti į bet kurią mokymo(si) programą, siekdami užtikrinti, kad jaunimas ne tik mokytųsi, bet ir klestėtų? Kaip vaikams sudaryti vienodas technologijų prieigos sąlygas ir pašalinti šioje srityje egzistuojančią didžiulę nelygybę? Ką mums nori pasakyti patys jaunuoliai, ko jie nori ir ką turi žinoti?

Šiuos ir kitus aktualius klausimus diskusijoje aptars:

  • J. E. Aymenas Tawfeeqas Almoayedas – Bahreino Karalystės jaunimo ir sporto reikalų ministras;
  • Denise Amyotte – Kanados kolegijų ir institutų asociacijos prezidentė;
  • prof. dr. Renaldas Gudauskas – Lietuvos nacionalinės bibliotekos vadovas, UNESCO Filosofijos ir humanitarinių mokslų tarptautinės tarybos (angl. The International Council for Philosophy and Human Sciences, CIPSH) vykdomojo komiteto narys (2021–2024 m.), Europos mokslo fondo ekspertas;
  • dr. Colinas Kennedy – inovacijų ugdymo vadovas iš Velingtono korporacijos „Creative HQ“ (Naujoji Zelandija);
  • Wendy Kopp – pasaulinio ateities lyderius ugdančio fondo „Teach For All“ (JAV) bendrasteigėja ir vykdančioji direktorė;
  • Adamas Pensotti – plataus masto socialinių investicijų strategijos, pagrįstos darnaus vystymosi tikslais, remiančios jaunimą, turintį kūrybinį išsilavinimą, leidžiančios jiems papasakoti savo istorijas pasaulinei auditorijai per jų tiesioginę partnerystę su Jungtinėmis Tautomis, atstovas, prisidėjo prie jaunimo programos „Canon EMEA“ kūrimo (Jungtinė Karalystė);
  • seras Anthony Seldonas – buvęs Jungtinės Karalystės Bakingamo universiteto vicekancleris, vienas žymiausių šiuolaikinių istorikų, švietėjų, apžvalgininkų, 40 knygų autorius.

Pagrindinė „EXPO 2020“ tema ir šūkis yra – „Sujunkime protus, kurkime ateitį“. Todėl intensyvioje pasaulinės parodos darbotvarkėje vyksta intelektualūs forumai, dalykinės savaitės, susitikimai su pasaulinio lygio įvairių sričių ekspertais. Parodos organizatoriai sau kelia ambicingą uždavinį – pateikti „EXPO 2020“ parodos ateities darbotvarkę „Programa žmonėms ir planetai“.