Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. gruodžio 14 d.

Baigėsi pusę metų trukęs kultūrinės edukacijos forumų „Kultūra atrakina“ ciklas

Gruodžio 13 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje į diskusiją apie kultūros ir švietimo sinergiją susirinko kūrybos profesionalai, švietimo ekspertai, praktikai ir mokyklų atstovai. Čia vyko jau dešimtas kultūrinės edukacijos forumas „Kultūra atrakina“. Šiuo renginiu baigėsi kultūrinės edukacijos forumų ciklas.

Renginyje dalyvius sveikino Ministro Pirmininko patarėja Gabrielė Žaidytė, kultūros viceministras Albinas Vilčinskas, švietimo, mokslo ir sporto ministro patarėja Agnė Andriuškevičienė bei Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė.

Kultūrinės edukacijos forume savo patirtimi dalijosi projekto vadovė Giedrė Čistovienė, VšĮ „Atrask Raseinius“ direktorius ir Raseinių „Šaltinio“ progimnazijos istorijos vyresnysis mokytojas Arnas Zmitra, kultūros ir meno projektų kuratorė, kūrybos praktikė Inga Norkūnienė, Lietuvos nacionalinio muziejaus edukacinių projektų vadovė Ieva Luckutė, Vilniaus Sofijos Kovalevskajos gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Andželika Aleksandravičiūtė bei gimnazijos ketvirtos klasės moksleivė Emily Elias, aktorius, dramaturgas ir režisierius, asociacijos „Kūrybinės jungtys“ programos kuratorius Justas Tertelis, asociacijos „Žinių ekonomikos forumas“ direktorius Arminas Varanauskas bei Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos vyresnioji pradinių klasių mokytoja ir bibliotekininkė Vilma Žilionienė.

Renginio metu taip pat vyko Vilniaus apskrities kultūrinės edukacijos teikėjų, dirbančių pagal Kultūros paso programą, kontaktų mugė. Po forumo pranešimų dalyviai, pasiskirstę į tris praktinių veiklų grupes, plačiau susipažino su Vilniuje veikiančių kultūros ir meno įstaigų – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, MO muziejaus, „Menų spaustuvės“, kino teatro „Skalvija“ – vykdomomis edukacinėmis veiklomis, diskutavo apie kultūros ir meno pritaikymą ugdymo procesui.

Per pastaruosius pusę metų kultūrinės edukacijos forumuose dalyvavo ir pranešimus rengė 25 kultūrinės edukacijos ekspertai iš įvairių nevyriausybinių organizacijų, kultūros ir švietimo institucijų. Jie pristatė kultūrinės edukacijos galimybes Lietuvoje ir užsienyje, ateities perspektyvas.

Kultūrinės edukacijos forumai buvo rengiami kartu su stipriais regioniniais partneriais. Pirmas forumas Klaipėdoje buvo surengtas kartu su Klaipėdos kultūrų komunikacijų centru, antras forumas Šiauliuose rengtas bendradarbiaujant su Šiaulių dailės galerija. Kaune prie renginio partnerių prisidėjo Lietuvos švietimo istorijos muziejus, Alytuje – Alytaus miesto teatras, Panevėžyje – apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Anykščiuose – Anykščių menų inkubatorius-menų studija, Marijampolėje – Marijampolės Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka, Tauragėje – Tauragės krašto muziejus „Santaka“, Telšiuose – Telšių rajono savivaldybės Žemaitės dramos teatras.

Visų forumų dalyviai buvo kviečiami susipažinti su kultūros paso paslaugomis, gerąja kultūrinių edukacijų patirtimi, kurią pristatė 109 kultūrinių edukacijų kūrėjai iš skirtingų Lietuvos regionų. Taip pat forumų dalyviai turėjo galimybę dalyvauti kultūrinės edukacijos užsiėmimuose, kuriuos vykdė 41 kultūros įstaiga.

Renginiuose tiesiogiai dalyvavo 600 dalyvių, o nuotoliniu būdu projekto „Kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimas“ „Facebook“ paskyroje ir „Youtube“ kanale – 8000 žiūrovų.

Po kiekvieno kultūrinės edukacijos forumo vyko renginio refleksijos – dalyviams buvo sudaroma galimybė įdėmiau pažvelgti į tai, kas vyko forumų metu, įsivardyti įgytą patirtį lydinčius išgyvenimus, su forumuose dalyvaujančiais žmonėmis ir projekto komanda pasidalinti savo pastabomis.

Kultūrinės edukacijos forumai – tai dalis Nacionalinės bibliotekos kartu su Kultūros ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijomis vykdomo projekto „Kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimas“ veiklų.

Forumo įrašas ›