Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. gruodžio 15 d.

Prof. dr. R. Gudauskas: bibliotekos – socialinių transformacijų lyderės

Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai) vykstančioje pasaulinėje parodoje „Expo 2020“ ryškiu akcentu tapo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos prisistatymas. Pirmą kartą šalies istorijoje tokiame renginyje nacionalinei rašytinei kultūrai atstovauja atminties institucija. Ji su partneriais įvairiomis kalbomis pristato specialiai šiai parodai sukurtą interaktyvų pasakojimą apie lietuvių grožinės literatūros pradininką Kristijoną Donelaitį (1714–1780) ir garsiausią jo kūrinį „Metai“.

„Expo 2020“ pagrindinė vienijanti tema ir šūkis – „Sujunkime protus, kurkime ateitį“. Todėl intensyvioje pasaulinėje parodoje vyksta intelektualūs forumai, dalykinės savaitės, susitikimai su pasaulinio lygio įvairių sričių ekspertais. Parodos organizatoriai sau kelia ambicingą uždavinį – pateikti „Expo 2020“ parodos ateities darbotvarkę „Programa žmonėms ir planetai“.

Gruodžio 12–18 d. vykstančios teminės savaitės „Žinios ir mokymasis“ (angl. Knowledge and Learning) metu organizuotame diskusijų forume „Apmąstymai apie švietimą permainų pasaulyje“ (angl. Rethinking Education for a World of Change) dalyvavo ir Lietuvos nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Diskusijoje septyni kviestiniai svečiai, žinomi ir pripažinti savo sričių atstovai pasaulyje, dalijosi apmąstymais ir idėjomis, kaip suteikti jaunimui daugiau galimybių augti ir klestėti. Renginyje aptarta švietimo situacija ir iššūkiai, išryškėję COVID-19 krizės akivaizdoje, bei poreikis šiuolaikiniame permainų pasaulyje atsigręžti į išmaniąsias technologijas. Taip pat svarstytos kokybiško ir įtraukiančio švietimo apibrėžtys, poreikis plėsti švietimo ribas ir gerinti švietimo specialistų pasirengimą, užtikrinti kokybišką mokymą, aptarti mokytojo statuso klausimai, mokymosi visą gyvenimą svarba ir galimybės.

Šiuos ir kitus aktualius klausimus diskusijoje aptarė: J. E. Aymenas Tawfeeqas Almoayedas – Bahreino Karalystės jaunimo ir sporto reikalų ministras; Denise Amyotte – Kanados kolegijų ir institutų asociacijos prezidentė; prof. dr. Renaldas Gudauskas – Lietuvos nacionalinės bibliotekos vadovas, UNESCO Filosofijos ir humanitarinių mokslų tarptautinės tarybos (angl. The International Council for Philosophy and Human Sciences, CIPSH) vykdomojo komiteto narys (2021–2024 m.), Europos mokslo fondo ekspertas; dr. Colinas Kennedy – inovacijų ugdymo vadovas iš Velingtono korporacijos „Creative HQ“ (Naujoji Zelandija); Wendy Kopp – pasaulinio ateities lyderius ugdančio fondo „Teach For All“ (JAV) bendrasteigėja ir vykdančioji direktorė; Adamas Pensotti – plataus masto socialinių investicijų strategijos, pagrįstos darnaus vystymosi tikslais, remiančios jaunimą ir programos „Canon EMEA“ kūrimo bendraautorius; seras Anthony Seldonas – buvęs Jungtinės Karalystės Bakingamo universiteto vicekancleris, vienas žymiausių šiuolaikinių istorikų, švietėjų, apžvalgininkų, 40 knygų autorius.

Prof. dr. R. Gudauskas forume pasidalijo Nacionalinės bibliotekos transformacijos patirtimi, papasakojo apie projektus, kuriuos biblioteka yra vykdžiusi ir šiuo metu įgyvendina skaitmeninės atskirties mažinimo ir kultūrinės edukacijos srityse. Kalbėdamas apie švietimo ir kultūros sinergijos poreikį, Nacionalinės bibliotekos vadovas pabrėžė strateginio žinių valdymo svarbą. Taip pat jis akcentavo, kad bibliotekos, sudarydamos platų tinklą ir disponuodamos reikalingais technologiniais ištekliais ir žmogiškosiomis kompetencijomis, turi tapti socialinių transformacijų lyderėmis ir užtikrinti mokymosi visą gyvenimą galimybes.

Nacionalinės bibliotekos vadovas, akcentuodamas vykdomą bibliotekos strategiją – tapti integralia valstybės informacijos politikos, kultūros, švietimo, mokslo, ekonomikos pažangos dalimi, – pabrėžė ir bibliotekos įsipareigojimą remti nuolatines UNESCO pastangas įgyvendinant Jungtinių Tautų Darnaus vystymosi kultūros darbotvarkę ne tik kultūros, mokslo ir švietimo tobulinimo srityse, bet ir susiduriant su tokiais globaliais iššūkiais, kaip žmogaus teisės, visuomenės sąmoningumo didinimas ar skaitmeninės visuomenės dilemos. 

Generalinio direktoriaus manymu, dalyvavimas parodoje „Expo 2020“ yra neįkainojama tarptautinio bendradarbiavimo patirtis. „UNESCO konvencijoje dėl kultūros raiškos įvairovės apsaugos ir skatinimo įvardijama ir socialinė kultūros tarptautiškumo politikos vertė. Be socialinės vertės, kultūros tarptautiškumas pasižymi ekonomine ir diplomatine vertėmis. Tarptautinis bendradarbiavimas sukuria sąlygas pristatyti savo kūrybinius produktus ir kultūros paslaugas naujoms užsienio auditorijoms. Pristatant užsienio ar kartu su užsienio partneriais sukurtus produktus ir paslaugas, sudaromos galimybės plėsti auditoriją ir šalies viduje“, – tarpkultūrinio kapitalo svarbą dalyvaujant pasaulinio lygio renginiuose išskyrė prof. dr. R. Gudauskas.

Viešėdamas Jungtiniuose Arabų Emyratuose Nacionalinės bibliotekos vadovas pasinaudos galimybe plėsti tarptautinį bendradarbiavimą ir kultūrinę diplomatiją: išskirtinėmis teisėmis lankysis Nacionaliniame archyve, Jungtinių Arabų Emyratų prezidento rūmuose ir jo bibliotekoje Kasr al Vatan (Qasr Al Watan) Abu Dabyje, kurie visuomenei atidaryti tik nuo 2019 m., taip pat Šardžos ir Vaikų bibliotekose. Vyks susitikimas, kuriame bus aptartos Lietuvos nacionalinės bibliotekos ir Dubajaus bibliotekos bendradarbiavimo galimybės. Gruodžio 18 d. „Expo 2020“ Lietuvos paviljone „Openarium“ vyks renginys, kuriame bus pristatytos Nacionalinės bibliotekos strateginės kryptys, veiklos. Prof. dr. R. Gudauskas atskleis biblioteką kaip modernią ir unikalią erdvę, atvirą kūrybai, tvarumui, bendruomeniškumui ir naujovėms. Visa tai padės dar labiau plėsti ir stiprinti pažintį su mūsų šalies mokslo ir kultūros inovacijomis, jų taikymo galimybėmis, suteiks naujų tarptautinio ir tarpinstitucinio bendradarbiavimo galimybių.

Parodos „Expo 2020“ Lietuvos paviljono ir susijusių renginių organizatorė – Lietuvos Respublikos (LR) aplinkos ministerija ir LR ambasada Jungtinių Arabų Emyratuose. Paroda veiks iki 2022 m. kovo 31 d.

Daugiau naujienų apie Nacionalinės bibliotekos dalyvavimą parodoje „Expo 2020“: