Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. gruodžio 15 d.

Tiesioginėje transliacijoje įžvalgos apie ateinančių metų pasaulines tendencijas ir nacionalinį saugumą

Gruodžio 15 d. 17 val. maloniai kviečiame tiesiogiai žiūrėti konferenciją-forumą „2022-ieji. Pasaulinės tendencijos ir nacionalinis saugumas. Įžvalgos. Iššūkiai. Scenarijai“ iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos. Renginys skirtas strategiškai numatyti įvairiems siužetams, kurie kitais metais gali būti susiję su Lietuva. Jo organizatoriai: Nacionalinė biblioteka ir Lietuvos Respublikos Seimo Ateities komitetas.

Jau trečiojoje konferencijoje pagrindinis dėmesys bus skiriamas strateginiams vertinimams ir  įžvalgoms globalių kaitos siužetų, kurie vienaip ar kitaip gali daryti įtaką Lietuvos politikai, ekonomikai, socialiniams reikalams, švietimui, kultūrai. Kiek pasaulis taps saugesnis 2022 m., ar kitais metais esminiai (ir kokie) sprendimai padės Lietuvoje, apskritai – šiame Europos regione, jaustis saugiau – tai esminiai klausimai, į kuriuos bus bandoma atsakyti analizuojant skirtingus įvykių raidos scenarijus.

Apibrėžti vykstančius procesus pasaulyje, Europos Sąjungoje, mūsų regione ir pačioje Lietuvoje, įvardinti jų priežastis, tarpusavio sąsajas, ieškoti istorinių analogijų – pareiga, kurios viešieji intelektualai, savo sričių ekspertai imasi suvokdami, kad ne tik ateities prognozės, bet ir dabarties aiškinimai yra ne visada iki galo įgyvendinama užduotis. 

Vyksiančiame forume dalyvaus ir savo įžvalgomis dalinsis Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Tarptautinių santykių katedros lektorius dr. Marijušas Antonovičius, Lietuvos socialinių tyrimų centro direktorius prof. dr. Boguslavas Gruževskis, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Tarptautinių santykių katedros profesorius, vyriausias mokslo darbuotojas dr. Tomas Janeliūnas, Lietuvos diplomatas, Nepriklausomybės Akto signataras Albinas Januška, Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentė Elena Leontjeva, Lietuvos diplomatas, politikas, buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis ir kiti.

Renginį iš Nacionalinės bibliotekos TV studijos moderuos Ginas Dabašinskas; iš parlamento – Seimo Ateities komiteto pirmininkas prof. Raimundas Lopata.

Besidominčius strateginiais vertinimais ir globalių kaitos siužetų įžvalgomis, maloniai kviečiame tiesiogiai stebėti diskusiją Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ paskyroje: