Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. kovo 10 d.

„Europietiškoji frankofonija“: renginiai Nacionalinėje bibliotekoje

Kovo 20 d. minint Tarptautinę frankofonijos dieną, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje prasidės jai skirti renginiai. Prancūzijai pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai, šių metų frankofonijai skirto mėnesio tema – „Europietiškoji frankofonija“ (pranc. FrancophonieEuropéenne). Nacionalinė biblioteka jungiasi prie įvairias šalies ir Europos Sąjungos institucijas vienijančios iniciatyvos kovo mėnesį kuo plačiau skleisti žinią apie frankofonišką kultūrą, tradicijas, papročius, apžvelgti ir pristatyti Lietuvoje atrandamus Europos frankofoniškos kultūros atvejus.  

Paroda „Romain Gary: sugrįžimas į Vilnių“ (pranc. Romain Gary: un retour à Vilnius). Parodos atidarymas vyks kovo 23 d. 16 val. V a. atrijaus erdvėje ir Pažinimo erdvėje. Rengiama bendradarbiaujant su Vilniaus universitetu. Paroda veiks Pažinimo erdvėje (V a., 535 kab.) iki balandžio 21 dienos.

Kalbos klubas „Kaip Marytė kalba prancūziškai“. Kovo 23 d. vyks Jolantos Zabarskaitės pokalbis su rašytoju Alvydu Šlepiku, kurio romaną „Mano vardas Marytė“ prancūzų kalba (pranc. À l’ombre des loups), 2020) išleido viena didžiausių Prancūzijos leidyklų „Flammarion“. Pokalbis bus transliuojamas nuotoliniu būdu.

Paskaita „Adomas Mickevičius ir Prancūzija“. Kovo 24 d. 17.30 val. Valstybingumo erdvėje   (II a., 237 kab.) paskaitą apie poetą Adomą Mickevičių ir Prancūziją skaitys A. Mickevičiaus veiklos ir kūrybos tyrinėtojas Rimantas Šalna.                    

EDUKACINIAI RENGINIAI VAIKAMS IR JAUNIMUI

Nuo kovo 14 d. visą savaitę skaitysime prancūzų autorių paveikslėlių knygas. Mažieji klausytojai susipažins su prancūzų autorių Agnès de Lestarde „Didysis žodžių fabrikas“, Beatrice Alemagnos „Liūtas Paryžiuje“, Quentino Grébano „Kai aš užaugsiu...“, Roxane Marie Galliez, Seng Soun Ratanavanh „Mijuki, laikas miegoti“ knygomis. Į šiuos susitikimus kviečiame ikimokyklinukų ir 1–2 klasių moksleivių grupes. Edukacijoje moksleiviai ne tik susipažins su kūriniais, bet ir pažins prancūzų kultūrą, jos unikalumą.

Kovo 16 d. 10 val. kviečiame į kūrybines dirbtuves „Namuose su Henri Matisse’u“. Dirbtuvėse kviesime pažinti įkvepiančią menininko kūrybą, iš naujo atrasti spalvų spektrą bei formų cirką iškerpant savo spalvingas emocijas. Per šią kūrybinę kelionę moksleivius lydės knygų dailininkė Sigutė Chlebinskaitė. Į dirbtuves kviečiame vyresnio amžiaus moksleivius.

Henri Matisse’as (Henri Émile Benoît Matisse, 1869–1954) – prancūzų dailininkas, vienas ryškiausių XX a. moderniojo meno atstovų. Žymus tapytojas, fovizmo srovės pradininkas, savo ieškojimus ir emocijas reiškęs linijos, šviesos, spalvų ir formų žaismu. Dailininkas paliko svarų indėlį formuojant ir modernios knygos estetiką. Iliustruodamas, kurdamas autorines knygas, jis sukūrė per 50 knygų. „Kirpti žirklėmis į spalvos gyvuonį – tai man primena tikslų skulptoriaus kirtį į akmenį. Ši knyga sukurta tokia dvasia.“ (Henri Matisse, 1947).

Kviečiame registruotis ir aktyviai dalyvauti vaikams ir jaunimui skirtuose renginiuose. Registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. (8 5) 239 8561. Renginiai vyks Vaikų ir jaunimo literatūros departamento erdvėse.