Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. kovo 24 d.

Kviečiame švęsti Vaikų knygos dieną

Balandžio 2-oji – garsiojo danų pasakininko Hanso Christiano Anderseno gimtadienis. Nuo 1967 m. pasaulyje ji minima ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas kviečia dalyvauti šios dienos renginiuose šeimoms bei vaikams ir jaunimui. Renginiai vyks Nacionalinės bibliotekos Renginių erdvėje, III a.

Balandžio 1 d. 11 val. Spektaklis 0–3 metų vaikams „Kapt kapt kapt“ pagal Indrės Zalieckienės knygą.

Dalyvių skaičius ribotas. Būtina registracija.

Kapt – vienas lašas. Kapt kapt – du lašai. Kapt kapt kapt… – nesuskaičiuojama galybė lašų, kaip ir nesuskaičiuojama gausybė naujų potyrių, kurie dar laukia. Lietus – tai ypatinga stichija, atgaivinanti, dovanojanti įvairiausių emocijų ir žaidimų. Tokia įvairi ir įdomi patirtis kartais ramina, o kartais net ir baugina. Tačiau būtent toks įvairumas yra įdomiausias, nes praturtina ir moko.

„Vėjų teatras“ į sceną atpučia lietaus debesis iš patiems mažiausiems skirtos Indrės Zalieckienės knygos „Kapt kapt kapt“. „Vėjų teatras“ – tai profesionalių teatro kūrėjų komanda, kurianti jaunajai auditorijai ir ypač daug dėmesio skirianti patiems mažiausiems. Spektaklis „Kapt kapt kapt“ skiriamas šeimoms, auginančioms vaikus iki 3 metų. Čia akcentuojamas žaidimas, kaip priemonė net ir patiems mažiausiems mokytis, pažinti, suprasti. Režisierė Eglė Kižaitė, scenografė Šarūnė Pečiukonytė ir kompozitorius Pijus Narijauskas, atsižvelgdami į ankstyvosios raidos ypatumus, dėmesį skiria žaidybiškoms teatro priemonėms, kurios sudomintų ir įtrauktų į veiksmą.

Spektaklyje veikiantys aktoriai Iveta ir Lukas lyg lietaus architektai kuria lietaus debesis, padeda rasti lietaus lašus ir stebėtojus įtraukia į lietaus žaidimą. Spektaklis tampa puikia erdve mokytis ir pažinti ne tik pasaulį, bet ir vienam kitą. Tai – galimybė pabūti kartu, dalyvauti naujame ir netikėtame žaidime, išgirsti naujų garsų, muzikos, paliesti ir pajausti naujų formų bei tekstūrų. Visus, susipažinusius su I. Zalieckienės knyga, kviečiame išgirsti, kaip eilėraštis suskamba daina, ir pamatyti, kaip knyga virto spektakliu.

Režisierė – Eglė Kižaitė.

Scenografė – Šarūnė Pečiukonytė.

Kompozitorius – Pijus Narijauskas.

Aktoriai – Iveta Raulynaitytė ir Lukas Ignatavičius.

Spektaklio trukmė – 25 min. ir 20 min. laisvas žaidimas.

Spektaklis skirtas 0–3 metų vaikams.

Spektaklio kūrėjai – „Vėjų teatras“ ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Šis spektaklis yra ankstyvojo skaitymo skatinimo projekto „Knygų startas“ dalis.

Balandžio 4 d. 10 val. Susitikimas su akcijos „Metų knygos rinkimai“ knygų vaikams nominantais.

Dalyvių skaičius ribotas, rekomenduojama pradinių klasių moksleiviams. Registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. (8 5) 239 8561.

Tradiciniai Metų knygos rinkimai šiemet prasidėjo netradiciškai – pretendentai į apdovanojimus buvo paskelbti vasario 25 d. Vilniaus knygų mugėje. Atnaujinta akcija jau septynioliktą kartą kviečia skaitytojus rinkti labiausiai patikusias lietuvių autorių knygas iš ekspertų pasiūlytų knygų penkiose kategorijose, tarp kurių yra vaikų ir paauglių knygų kategorijos.

Vaikų knygų kategorijoje dėl nugalėtojos titulo varžosi:

  • Audra Baranauskaitė, Lina Itagaki. Nukas. Tikra knyga, 2021;
  • Indrė Zalieckienė. Kaip sutramdyti žvėryną? Alma littera, 2021;
  • Jurga Vilė, Lina Sasnauskaitė. Chameleono sapnai. Tikra knyga, 2021;
  • Marius Marcinkevičius, Inga Dagilė. Akmenėlis. Tikra knyga, 2020;
  • Zigmas Vitkus, Inga Dagilė. Lietuvos valdovai pasakoja vaikams. Alma littera, 2021.

Renginyje dalyvaus A. Baranauskaitė, I. Zalieckienė, J. Vilė, M. Marcinkevičius, Z. Vitkus ir I. Dagilė. Susitikimo dalyviai tiesiogiai iš pačių knygų kūrėjų sužinos apie rinkimuose nominuotas knygas, susipažins su autoriais, galės užduoti klausimų. Po pokalbio vaikai dalyvaus kūrybinėse dirbtuvėse su nominuotų knygų kūrėjomis. Pokalbį moderuos vaikų literatūros specialistė Asta Plechavičiūtė. 

SVARBU! Pokalbis su autoriais bus filmuojamas, o įrašas paskelbtas Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale.

Balsuoti už akcijos „Metų knygos rinkimai“ nominantus galite čia. Balsavimas vyksta iki balandžio 25 d.

Balandžio 4 d. 13 val. Susitikimas su akcijos „Metų knygos rinkimai“ knygų paaugliams nominantais.

Dalyvių skaičius ribotas, rekomenduojama vyresniųjų klasių moksleiviams. Registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. (8 5) 239 8561.

Paauglių knygų kategorijoje dėl nugalėtojos titulo varžosi:

  • Kotryna Zylė. Siela sumuštinių dėžutėje. Aukso žuvys, 2021;
  • Neringa Vaitkutė. Klampynių kronikos 3: Pamiršti dievai. Nieko rimto, 2021;
  • Lina Itagaki, Rasa Grybaitė. Grybo auksas. Artseria, 2021.

Renginyje dalyvaus rašytojos K. Zylė ir R. Grybaitė bei iliustruotoja L. Itagaki. Susitikimo dalyviai tiesiogiai iš pačių knygų kūrėjų sužinos apie rinkimuose nominuotas knygas, susipažins su autoriais ir galės užduoti klausimų. Po pokalbio moksleiviai dalyvaus kūrybinėse dirbtuvėse su nominuotų knygų iliustruotojomis. Pokalbį moderuos vaikų literatūros specialistė Asta Plechavičiūtė. 

SVARBU! Pokalbis su autoriais bus filmuojamas, o įrašas paskelbtas Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale.

Balsuoti už akcijos „Metų knygos rinkimai“ nominantus galite čia. Balsavimas vyksta iki balandžio 25 d.