Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. gegužės 6 d.

Romo Kalantos metų filmų ciklo programa „Ilgas kelias į laisvę“

Seimui paskelbus šiuos metus Romo Kalantos metais, Lietuvos kinematografininkų sąjunga rengia kino peržiūrų ciklą „Ilgas kelias į laisvę“, kuriame pristatomi filmai, gvildenantys laisvės, laisvo žmogaus, pasipriešinimo okupacijai ar tautos laisvės kovų temas.

Dalis ciklo filmų bus rodoma ir Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Kiekvieną seansą lydės diskusijos su filmų autoriais, jas moderuos profesionalūs kino kritikai. Renginiai vyks Konferencijų salėje, V a.

Romo Kalantos metų filmų ciklo programa „Ilgas kelias į laisvę“ Nacionalinėje bibliotekoje:

  • Gegužės 12 d. 18 val. „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ (rež. Giedrė Žickytė, dokumentinis, 2011 m.)

Filmas pasakoja istoriją apie pokštą, įvykusį devintojo dešimtmečio viduryje, kai Lietuvoje dar nebuvo jokių atgimimo ženklų, o naujametinio Kauno jaunųjų architektų karnavalo metu juokais susikūrė roko grupė „Antis“. Cirką primenantis įspūdingas grimas ir rekvizitai, stilizuoti pasirodymai, kandūs ir aštrūs tekstai kūrė agresyvią sovietinio gyvenimo karikatūrą. Greitai ir net patiems grupės nariams netikėtai „Antis“ tapo ryškiausia Dainuojančios Revoliucijos vėliavneše ir masiniu reiškiniu.

Filmą pristato prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė.

  • Gegužės 19 d. 18 val. „Zikaras. Laisvės paminklo kūrėjas“ (rež. Linas Mikuta, 2018 m.)

J. Zikaro gyvenimo kelias – tai galimybė mums, nūdienos Lietuvos žmonėms, naujai pažvelgti į savo santykį su valstybe, kurioje gyvename, pabandyti iš naujo suvokti ryšį su žeme, kurią vadiname savo Tėvyne. J. Zikaro gyvenimas galėtų tapti pavyzdžiu naujajai kartai, vis labiau pasimetančiai renkantis vertybes ir nebejaučiančiai pagrindo po kojomis.

Filmą pristato režisierius.

  • Gegužės 26 d. 18 val. „Laiku suspėjome pasikalbėti“ (rež. Agnė Marcinkevičiūtė, 2006 m.)

Filmas apie režisierių Raimondą Vabalą, kurio gausioje biografijoje yra ir filmas „Skrydis per Atlantą“ – juosta, prikėlusi tautą laisvei. Filme pateikiamos filosofiškos režisieriaus mintys laisvės ieškojimo, kūrybos laisvės temomis.

Filmą pristato režisierė.

  • Birželio 2 d. 18 val. „Vanago portretas“ (rež. Vytautas V. Landsbergis, 2019 m.)

Dokumentinis filmas pasakoja apie Adolfą Ramanauską-Vanagą, vieną garsiausių Lietuvos pokario partizanų vadų, miškuose kovojusį su sovietų okupantais, priverstą net 11 metų slapstytis su šeima. Vėliau išduotą ir itin žiauriai sovietų nukankintą. Filme, remiantis paties Vanago dienoraščiais ir jo artimųjų atsiminimais, bandoma rekonstruoti šio laisvės kovotojo pasaulėjautą, siekiama atskleisti jo dvasios stiprybę, subtilius asmenybės niuansus.

Filmą pristato režisierius.

  • Birželio 9 d. 18 val. „Kelionės namo“ (rež. Ramunė Rakauskaitė, 2019 m.)

Nuotaikinga, niekad kine nepasakota istorija apie pirmąsias Amerikos lietuvių akistatas su okupuota tėvyne. Ką jautė ir matė atvykę tautiečiai – šiandien yra nepakartojama ir keista. Karo metais šalį priverstiems palikti filmo herojams įstrigo nostalgiški, naivūs tėvynės vaizdiniai ir lūkesčiai. Tačiau atvykusiųjų laukė kitokia realybė. Ši grįžimo namo istorija atskleidžia praėjusios epochos dvasią, dviejų civilizacijų sandūrą, spalvingus herojus ir netikėtas jų patirtis.

Filmą pristato režisierė.