Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. rugpjūčio 25 d.

Naujausi Pasaulio banko fondo leidiniai

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, siekdama skleisti informaciją ir atkreipti dėmesį į atvirosios prieigos leidinius, siūlo naudotis atvirosios prieigos tarptautinių organizacijų duomenų bazėmis ir lengvai pasiekti visą reikiamą informaciją.

„The World Bank Open Knowledge Repository“ yra oficiali Pasaulio banko (PB) atvirosios prieigos saugykla, skirta mokslinių tyrimų rezultatams ir žinių produktams. Kviečiame susipažinti su PB visateksčiais leidiniais apie ekonominę ir žmonijos raidą, klimato kaitą, gamtos išteklius, žemės ūkį, infrastruktūrą, sveikatą, švietimą, regioninę integraciją, skurdo mažinimą ir kita.

„The World Bank Open Knowledge Repository“ leidžia bet kuriam pasaulio vartotojui dokumentą skaityti, atsisiųsti, išsaugoti, kopijuoti, spausdinti nemokamai.

Duomenų bazėje esančius atvirosios prieigos leidinius be jokio prisijungimo galite skaityti ir bibliotekoje, ir namie.

Nauji gauti PB leidiniai Nacionalinėje bibliotekoje:

  • Structured Lesson Plans for Literacy Instruction: A Compendium of Global Resources - A Collection of Early-Grade Teaching and Learning Materials in 40+ Languages
    Raštingumas yra žmogaus ekonominės, socialinės ir pilietinės gerovės variklis, tačiau pasaulyje vis dar yra daug neraštingų vaikų. PB yra įsipareigojęs padėti valstybėms siekti kuo geresnio išsilavinimo, o vienas iš svarbiausių tikslų – užtikrinti, kad mokiniai ir mokytojai rašto mokymui turėtų kokybiškos mokomosios medžiagos, ypač vadovėlių. Šiame sąvade pateikiamos raštingumo mokymo ir mokymosi apžvalgos, lyginant šalių informaciją ir grupuojant ją į vieną bendrą struktūrą.
  • Bridging the Technological Divide: Technology Adoption by Firms in Developing Countries
    Daugelis problemų, su kuriomis susiduria besivystančios šalys, priklauso nuo geresnių technologijų. Knygoje autorius, paveiktas COVID-19 pandemijos, naudoja naują duomenų rinkimo priemonę – atlieka įmonės technologijų pritaikymo tyrimą, kuriame pateikiama išsami besivystančių šalių įmonių naudojamų technologijų ir jų pritaikymo procesų analizė. Šis septintasis PB produktyvumo serijos tomas papildys informaciją apie mokslinius tyrimus, kurie gali padėti įmonėms diegiant technologijas.
  • The Global Findex Database 2021: Financial Inclusion, Digital Payments, and Resilience in the Age of COVID-19
    Ketvirtas „Global Findex“ leidimas atskleidžia, kaip žmonės naudojosi finansinėmis paslaugomis per COVID-19 pandemiją, kai judėjimo apribojimai ir sveikatos politika padidino skaitmeninių paslaugų paklausą. Kas trejus metus skelbiamas žurnalas yra vienintelis pasaulinis paklausos duomenų šaltinis, leidžiantis atlikti pasaulinę ir regioninę įvairių šalių analizę, kaip suaugusieji taupo, skolinasi, atlieka mokėjimus ir valdo finansinę riziką. Tai nepakeičiamas šaltinis finansinių paslaugų specialistams, politikos formuotojams, tyrėjams ir plėtros specialistams.

Naujausius ir kitus PB leidinius rasite Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje pasirinkę nuorodą: Ištekliai › Duomenų bazės › Užsienio › Tarptautinių organizacijų duomenų bazės › The World Bank Open Knowledge Repository. Duomenų bazės aprašyme rasite rekomenduojamų naujų paskelbtų leidinių sąrašą.

Daugiau informacijos apie Europos Sąjungos, Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO), Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ir kitų tarptautinių organizacijų leidinius galite rasti čia.

Kitus atvirosios prieigos leidinius ir straipsnius visada galite rasti ir Nacionalinės bibliotekos prenumeruojamose užsienio duomenų bazėse pasitelkę bendrą paiešką jose. Ja gali naudotis registruoti bibliotekos vartotojai ne tik bibliotekoje, bet ir namie, nuorodą rasite užsienio duomenų bazių polapyje. Nuotoliniu būdu prisijungti prie Nacionalinės bibliotekos prenumeruojamų užsienio duomenų bazių visai paprasta: siūlome naudotis EZproxy paslauga, kurią rasite apsilankę www.lnb.lt › Ištekliai › Duomenų bazės › Užsienio › Naudokitės prenumeruojamomis duomenų bazėmis paspaudę Prisijungti. Atsidarius puslapiui, įveskite skaitytojo pažymėjimo numerį ir jau galite naudotis duomenų bazėmis.