Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. spalio 6 d.

Festivalio „Nepatogus kinas“ renginiai Nacionalinėje bibliotekoje

Spalio 12 ir 13 d. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į festivalio „Nepatogus kinas“ renginius. Šiemet Nacionalinėje bibliotekoje „Nepatogus kinas“ rengia programą „Filmai, padedantys augti“, skirtą vaikams ir jaunimui, kurioje išvysite du filmus – apie charizmatišką mokytoją, mokantį vaikus senovės filosofų išminties, ir apie baltąjį lokį, keliaujantį per Kanados miestą migracijos metu. Filmų peržiūras lydės atviri pokalbiai apie mokyklos vaidmenį buriant bendruomenę ir ugdant moksleivių kritinį mąstymą, ir edukaciniai užsiėmimai, skatinantys ir mokantys tapti aktyviais piliečiais.

Visi „Nepatogaus kino“ renginiai Nacionalinėje bibliotekoje yra nemokami. Visą festivalio programą rasite svetainėje nepatoguskinas.lt.

Spalio 12 d. 18.00 val. filmo „Jaunasis platonas“ peržiūra ir diskusija „Kaip mokytis mąstyti?“

Pirmasis šios programos filmas – „Jaunasis Platonas“. Mokyklos direktorius Kevinas McArevey’us, Elvio Preslio gerbėjas ir tikras originalas, ir jo atsidavusi komanda siekia padėti darbininkų bendruomenei, kuri kenčia dėl gyventojų priešiškumo, ją vargina skurdas ir narkotikai. Berniukų pradinė mokykla Belfasto Ardoino rajone (Šiaurės Airija) tampa diskusijų apie smurtą vieta – ryžtingas direktorius savo jaunuosius mokinius kasdien siunčia namo apginklavęs juos senovės graikų filosofų išmintimi.

Kartu su programa „Renkuosi mokyti“ po filmo peržiūros kviečiame pasikalbėti, įvairiais aspektais pasvarstyti, kaip galima mokytis mąstyti. Kaip net ir sunkiausiomis sąlygomis burti bendruomenę? Kokią įtaką mokykla gali turėti visuomenės mąstymui? Kokia yra kritinio mąstymo reikšmė?

Pokalbyje dalyvauja:

  • publicistas, mokytojas Donatas Puslys;
  • pradinių klasių mokytoja Rūta Kovalskytė;
  • filosofijos mokslų daktarė, filosofijos mokytoja Sigita Šilingaitė.

Diskusiją moderuos programos „Renkuosi mokyti“ plėtros vadovė Emilė Paskočimaitė.

Filmo anonsas. Filmas anglų kalba. Lietuviški subtitrai.

Registracijos forma.

Spalio 13 d. 18.00 val. Filmas „Meškos problema“ ir socialinio aktyvizmo dirbtuvės su organizacija „Tušti narvai“

Antrasis šios programos filmas – „Meškos problema“. Trumpametražiame filme įamžintas Čerčilio miestelis Kanadoje garsėja baltaisiais lokiais, kurių fotografuoti suvažiuoja turistai iš viso pasaulio. Esame matę čia užfiksuotų didingų laukinės gamtos ir gyvūnų vaizdų, bet kaip šie lokiai mato mus? Filmas „Meškos problema“ nukelia į turistų paparacų ir laukinės gamtos pareigūnų sukonstruotą kliūčių ruožą, kurį lokiai turi įveikti savo kasmetės migracijos metu.

Po filmo vyks dirbtuvės ir paskaita socialinio aktyvizmo tema. Apie aktyvizmą, jo pergales ir iššūkius pasakos organizacijos „Tušti narvai“ įkūrėja, aktyvistė Gabrielė Vaitkevičienė. Ji aptars aktyvizmo komunikaciją internete, mokys efektyviai ją pasitelkti įsitraukiant į interaktyvias veiklas. Dalyviai turės galimybę sužinoti, ar internetinis aktyvizmas yra paveikus, ar parašai po peticijomis turi įtakos ir ar vienas žmogus gali įgyvendinti teigiamus pokyčius.

Filmo anonsas.

Registracijos forma.

Renginio partneris – Europos Parlamento biuras Lietuvoje.