Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Kilnojamosios parodos

Paroda „Užsienio profesionalai – Lietuvai“

1918 m. vasario 16 d. pradėtai kurti moderniai Lietuvos valstybei labai trūko profesionalų, todėl jos kūrėjų gretas 1918–1940 m. papildė nemenkas būrys mokslininkų, medikų, architektų, karių ir kitų sričių specialistų iš užsienio. Kai kurie iš jų Lietuvoje atliko epizodinį vaidmenį, kiti pasiliko ilgiau ir darniai įsiliejo į valstybės gyvenimą.

Būtent šie užsieniečiai, palikę gilų pėdsaką mūsų šalies istorijoje, lietuvių ir anglų kalbomis pristatomi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos parodoje „Užsienio profesionalai – Lietuvai“. Tai 28 įvairių tautybių žmonės, pagal profesiją arba išsilavinimą simboliškai sugrupuoti į vienuolika teminių stendų. Parodoje supažindinama su lakūnais, architektais, medikais, teisininkais, gamtininkais, istorikais, kalbininkais, bibliotekininkais, matematikais, ekonomistais ir kultūros atstovais. Ekspozicijoje pateikiama vizualioji informacija, trumpa personalijos biografija, svarbiausi nuopelnai Lietuvai, įdomiausias biografijos faktas ir citata – asmens mintys arba mintys apie asmenį. Parodoje publikuojamos iliustracijos iš įvairių Lietuvos ir pasaulio atminties saugojimo institucijų, o eksponuojamos knygos yra atkeliavusios iš Nacionalinės bibliotekos fondų. Parodos lankytojai įgytas žinias galės pasitikrinti žaisdami stalo žaidimą „Lietuvon!“, jo žaidėjų tikslas yra kuo greičiau pasiekti Lietuvą, pakeliui teisingai atsakant į klausimus apie parodos „Užsienio profesionalai – Lietuvai“ herojus ir sritis, kuriose jie dirbo.

Parodos autorės: Giedrė Milerytė-Japertienė, Valdonė Budreckaitė, Inga Puidokienė, dizainerė – Akvilė Mikalauskaitė.

Parodos rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba. Projekto vykdytojas – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projekto partneriai: Vytauto Didžiojo universiteto Kauno istorijos centras, Kauno miesto muziejus.

Parodą sudaro 12 ištraukiamų (kilnojamieji, roll up technologija), pastatomų stendų, iš kurių 1 – didesnis, ir edukacinis stalas iš 4 kvadratinių dalių.

Dėl parodos prašome kreiptis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..