Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Parodų archyvas

Paroda „Heraldika ne tik mokslas, bet ir menas“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į parodą, skirtą reikšmingai, tačiau iki šiol mažai pažįstamai dailininko Mstislavo Dobužinskio (1875–1957) palikimo sričiai – Lietuvos valstybės simbolių etalonų kūrybai. Taip pat parodoje atskleidžiama, kaip lietuviška heraldika buvo panaudojama vaizduojamosios ir taikomosios dailės kūriniuose.

Tai jau trečioji, paskutinė, Lietuvos šimtmečiui dedikuota paroda iš ciklo „Nepriklausomybės archyvai“. Pirmosios dvi buvo skirtos iškiliems Nepriklausomos Lietuvos diplomatams: karininkui, užsienio reikalų ministrui Juozui Urbšiui (1896–1991) ir vienam iš jauniausių Vasario 16-osios akto signatarų – Petrui Klimui (1891–1969).

Parodą „Heraldika ne tik mokslas, bet ir menas“ sudaro trys dalys. Pirmoje „Vytis“ atskleidžiama, kaip buvo rengiamas Lietuvos Respublikos herbo etalonas. Tai reikšmingiausias M. Dobužinskio darbo baras heraldikos srityje. Dailininko archyve – šimtai Vyčio variantų ir jo fragmentų piešinių. Antroje dalyje „Geltona. Balta. Raudona“ pristatoma Lietuvos heraldinės vėliavos kūryba, jos spalviniai ir kompoziciniai variantai. O galėjo būti ir taip, kad švenčiant nepriklausomos valstybės šimtmetį šalia istorinės būtų plazdėjusi ir „Geltona–balta–raudona“ – autentiškiausias heraldinės Lietuvos vėliavos variantas, kuriam pritarė ir tuometinis Prezidentas Antanas Smetona. Trečioje dalyje „...ne tik mokslas, bet ir menas“ atskleidžiama, kaip Vytis, Gediminaičių stulpai, miestų herbai tampa ne tik oficialaus valstybės gyvenimo, bet ir kasdienio gyvenimo dalimi: pašto ženklais, vinjetėmis laikraščiuose, teatro dekoracijų dalimi.

Visi parodos eksponatai saugomi Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje. Ši tarpukario Lietuvos heraldinės kūrybos kolekcija Nacionalinėje bibliotekoje yra pati gausiausia.

Maloniai kviečiame aplankyti parodą ir susipažinti su M. Dobužinskio heraldikos palikimu.

Trumpai apie renginį

Data balandžio 9 d. – gegužės 2 d.
Laikas bibliotekos darbo laiku
Vieta atrijus, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas