Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Parodų archyvas

Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta fotografo A. Vasilenko paroda „This is Vilnius“

Andrejus Vasilenko labiausiai žinomas už miesto tyrinėjimus „This is Vilnius“ (liet. „Tai – Vilnius“) vardu. Jo projekto pradžia – 2014 m. pradėtas asmeninis autoriaus tinklaraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Projekto tikslai – fiksuoti Vilniaus miestą, supažindinti žiūrovus su alternatyviomis miesto istorijomis, populiarinti meninės-tiriamosios-dokumentinės fotografijos žanrą. Į personalinę Andrejaus Vasilenko parodą Nacionalinėje bibliotekoje, beje, pirmąjį šio projekto pristatymą Vilniaus mieste, gausiai susirinkusi publika dėkojo autoriui „už kitokio Vilniaus pamatymą ir parodymą“.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, skelbdamas parodos atidarymą, pažymėjo, kad reikšminiai žodžiai, įprasminantys  A. Vasilenko kūrybą, yra „laikas-šviesa-siužetas“. „Tai, ką aš matau Andrejaus fotografijose, yra dokumentinė tapyba. Ir man labai malonu, kad į mūsų Knygų, ar dar kitų vadinamus Tautos, namus kiekvieną dieną ateina per tūkstantį lankytojų, ne tik skaityti, bet ir susipažinti su modernaus meno parodomis, retais filmais, išskirtiniais muzikos įrašais, kad Nacionalinė biblioteka suteikia galimybių tiesiogiai bendrauti su kūrėjais ir autoriais. Beje, ši personalinė Andrejaus paroda nėra pirmasis Nacionalinės bibliotekos ir fotografo A. Vasilenko sėkmingo bendradarbiavimo pavyzdys. Mažiau nei prieš metus Andrejus, kaip „New York Times“ fotografas, savo nuotraukose įamžino Nacionalinėje bibliotekoje saugomus neįkainojamos istorinės vertės žydų raštijos paveldo dokumentus, kurie Antrojo pasaulinio karo metais buvo paslėpti ir išsaugoti Vilniaus Šv. Jurgio bažnyčioje“, – sakė Nacionalinės bibliotekos vadovas.

Parodos autorius prisipažino, kad šiuo metu intensyviai dirba prie būsimos knygos, kurioje bus pateikta per 150 jo Vilniaus nuotraukų, o ekspozicijos lankytojus kvietė ateiti paprastą dieną ir šią parodą dar kartą apžiūrėti vienumoje. „Įsižiūrėjimas į mano Vilnių vienumoje veikia visai kitaip. Ir nesvarbu, kad parodoje nėra eksponuojama daug darbų. Kiekvienas darbas yra iškalbingas, su savo istorija. „This is Vilnius“ paroda Nacionalinėje bibliotekoje – tai greičiau atviras ir provokuojantis klausimas nei teiginys“, ­– kalbėjo prie šiuolaikinio meno bei architektūros fotografijų projektų dirbantis A. Vasilenko.

Andrejus Vasilenko (g. 1985) – lietuvių fotografas, šiuo metu gyvenantis ir kuriantis Vilniuje. Jo kūryba pristatyta tokiuose šiuolaikinio meno centruose kaip „Whitechapel“ galerija Londone ar Šiuolaikinio meno centras Vilniuje. 2017 m. „Kaunas photo“ festivalyje A. Vasilenko projektas „This is Vilnius“ laimėjo kūrybinę rezidenciją „Diaphane“ fotografijų centre, Bovė mieste, Prancūzijoje. Iki šių metų pabaigos A. Vasilenko darbai eksponuojami „Photaumanles“ parodoje Bovė mieste. Šių metų rugsėjį „Kaunas Photo“ festivalio metu Kauno Senamiesčio bibliotekoje buvo atidaryta A. Vasilenko personalinė projekto „This is Vilnius“ paroda.

Paroda Nacionalinėje bibliotekoje bus eksponuojama iki lapkričio 9 dienos.

Daugiau nuotraukų ›