Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Parodų archyvas

Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta A. Černiausko paroda „Blogis“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatoma Algimanto Černiausko abstrakčių  paveikslų paroda „Blogis“. Parodoje autorius eksponuoja monumentalius, per pastaruosius septynerius metus sukurtus paveikslus. Ekspozicijos kūriniai – stambios, spalvinės konstrukcijos, kurių ištakos – lietuvių modernios tapybos mokykla.

Parodos atidaryme autorius sakė, kad jaučiasi pagerbtas dėl daugelio dalykų. „Esu dėkingas Nacionalinės bibliotekos bendruomenei ir vadovybei, kad nepabūgo konceptualaus pokšto – šventiniu, kalėdiniu laikotarpiu įsileido į savo erdves parodą, pavadintą „Blogis“. Man buvo labai gera dirbti su profesionalia bibliotekos parodų rengimo komanda. Patys matote, kad mano „Blogis“ turi humoro jausmą, o ši paroda – gėrio ir grožio simbiozė. Beje, darbų joje yra žymiai daugiau, nei matosi realiai. Daugelis jų yra pertapyti po keletą kartų, dar ir dėl to ši paroda vadinasi „Blogis“, žodžiu, kurio platumas ir erdvė užbūrė mane“, – linksmai pasakojo menininkas A. Černiauskas.

Algimantas Černiauskas – šiuolaikinės lietuvių tapybos menininkas, plėtojantis abstrakčios tapybos kultūrą Lietuvoje. Prieš keletą metų jo kūryba „išlipo“ iš paveikslo rėmų: A. Černiauskas kuruoja savo ir kitų menininkų parodas, eksperimentuoja muzikinėje veikloje, kuria performansus, instaliacijas, rengia „stendapus“. Vis dėlto abstrakčios tapybos idėjų sklaida išlieka pagrindinė A. Černiausko veiklos ašis. 

Autorius, atsidėkodamas į parodos atidarymą atvykusiems lankytojams, kolegoms, artimiesiems ir bičiuliams, perskaitė savo kūrybos poemą apie žiogą, veršį ir tapytoją Polį Gogeną (Paul Gauguin).

Parodos autorius dar planuoja surengti ir viešą paskaitą-seminarą apie abstrakčią tapybą. Paskaitą skaitys trys lektoriai: architektas ir tapytojas Mantas Maziliauskas pasakos apie abstrakciją ir gamtą, Linas Bliškevičius kalbės apie abstrakčios tapybos raidą, teatro kritikė Urtė Grigaliūnaitė dalinsis savo mintimis apie dramaturgiją abstrakčioje tapyboje. Apie būsimą renginį informuosime Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje www.lnb.lt ir socialiniuose tinkluose. Įvadu į būsimą paskaitą-seminarą gali būti menininko žodžiai: „Tikėtina, kad abstraktūs paveikslai dar ilgai išliks nebylūs tiems, kuriems nebus padėta juos atrasti. Šiuolaikiniame pasaulyje abstrakti tapyba jau seniai yra tapusi norma. Tai yra solidumo, taikos, ramybės, meditacijos, taip pat ir egzistencinės provokacijos erdvė: triukšminga, tyli, iškilminga, šizofreniška ir, žinoma, kerinti.“ (Algimantas Černiauskas)

A. Černiausko kūrybos paroda Nacionalinėje bibliotekoje bus eksponuojama iki sausio 6 d.