Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Knygos „142 atvertys: Lietuvos menininkių autobiografijos“ pristatymas

2021 m. rugsėjo 15 d. 17.00 val. – 18.30 val.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka maloniai kviečia į doc. dr. Ramutės Rachlevičiūtės knygos „142 atvertys: Lietuvos menininkių autobiografijos“ sutiktuves. Kaip teigia knygos autorė – siekiamybė buvo menininkės autobiografija.

„Norėjau tokią knygą išleisti ir 2012 metų viduryje pradėjau „Menininkių autobiografijų“ projektą. Projekto apimtis didelė, čia ir slypi visas įdomumas. Visą laiką slėpiau knygos dalyves, nes šiuolaikinio meno žvaigždės išrankiai žiūri į kaimynystę. Pasižiūrėjus į margą, daugiasluoksnę, skirtingo amžiaus, skirtingų meno sričių ir tautybių atstovių kompaniją, gali pasirodyti: o siaube, gal nėra jokios atrankos?! Kadangi šis projektas yra mano, tai tvirtinu, kad visos yra menininkės ir aš tikrai žinau, kodėl čia sutiksite vieną ar kitą personą. Ilgalaikis mano darbas meno komunikacijos skersvėjuose vis neleido sukurti nieko tvaraus, tačiau galiausiai davė rezultatą – panoraminį Lietuvos meno pasaulio žinojimą. Gerai pažįstu visas menininkes asmeniškai, kai kuriuos tekstus iki paskutinės minutės tarsi antstolė „išmušinėjau“ kaip skolas. Buvo puikios Aušros Barysienės nuotraukos ir pažadėti, bet neparašyti tekstai. Negalėjau leisti, kad nebūtų panaudoti puikūs fotografiniai portretai.

Atmenu, kaip vyrai putodavo aptardami grafikių, pavyzdžiui, Gražinos Didelytės estampus. „Oi, čia mezginiai, nėriniai, vandens purslai...“ Manęs nedomina jų nuomonė. Vertindama minimalizmą, su didžiausiu malonumu viršeliui pasirinkau Rimanto Dichavičiaus fotopaveikslą, skirtą Valerijos atminimui. Tai kiekvienos moters, net ir mano, vidinė biografija“, – sako doc. dr. R. Rachlevičiūtė.

Knygą pristatys literatūrologė dr. Solveiga Daugirdaitė. Renginyje dalyvaus ir trys knygos herojės:

  • mozaikos menininkė Marija Mačiulienė papasakos apie savo pasirinkimą: susižavėjimą akmenėliais ir didžiulio formato kūrinius viešose erdvėse;
  • grafikė Ugnė Žilytė, priklausanti slaptai piešiančiųjų draugijai Lietuvos dailininkų sąjungoje, sukūrė įspūdingą portretų galeriją, iliustruoja knygas, kuria estampus, juvelyriką;
  • dailininkė tekstilininkė Birutė Linčiūtė-Vaitiekūnienė su grupe „Šok flamenco“ pademonstruos keletą šokių.

SVARBU! Nuo rugsėjo 13 d. Nacionalinės bibliotekos renginiuose galima dalyvauti tik turint galimybių pasą. Laikantis saugumo reikalavimų, dalyviai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams rekomenduojama dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Norintieji dalyvauti renginyje turi registruotis. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data
rugsėjo 15 val.
Laikas
17 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas su Galimybių pasu
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“

Rekomenduojame