Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

„Open Talks“. Susitikimas su režisieriumi Jurgiu Matulevičiumi

2021 m. rugsėjo 27 d. 18.00 val. – 20.30 val.

Lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“ pradeda „Open Talks“ rudens sezoną. Pokalbių su kino kūrėjais kviečiame klausytis Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Rugsėjo mėnesį savo patirtimi kino industrijoje pasidalins režisierius, scenaristas ir montažo režisierius Jurgis Matulevičius. Kūrėją kalbins kino žurnalistė, kino programų kuratorė Dovilė Grigaliūnaitė. Susitikimas vyks rugsėjo 27 d. 18 val. Nacionalinės bibliotekos Konferencijų salėje. Tiesioginę pokalbio transliaciją bus galima stebėti ir internetu „Lithuanian Shorts“ „Facebook“ paskyroje ir portale „15min.lt“.

Renginyje bus pristatyti trys režisieriaus kurti trumpametražiai vaidybiniai filmai. „Absurdo žmogus“ (2010 m.) pasakoja apie žmonių susvetimėjimą, vartotojišką visuomenę, kuri tiesiog plaukia pasroviui. Viena šios visuomenės dalis neįdomi, tiesmuka ir vienoda, kita – iškrypėliška, vulgari, gal net brutali, tačiau jos abi yra vienišos. „Anima Animus“ (2011 m.) – tai filmas apie dviejų žmonių: seno, vienišo vyro ir mergaitės, pasąmones, susijungusias viename sapne. Filme „Auka“ (2012 m.) žmogus susiduria su riba, kurios nebegali peržengti. Užsimezga konfliktas tarp kūno ir proto, tarp visuomenės ir individo, tarp moralės ir to, kas su ja nesuderinama, galiausiai ir tarp gyvenimo ir mirties. Visus tris režisieriaus filmus bus galima pamatyti Nacionalinės bibliotekos Konferencijų salės ekrane po pokalbio su režisieriumi. Filmai taip pat bus prieinami vieną parą virtualiai – nuo rugsėjo 27 d. 10 val. iki 28 d. 10 val. „Lithuanian Shorts“ „Facebook“ paskyroje.

Programa skirta žiūrovams nuo 16 m.

Jurgis Matulevičius – Vilniuje gyvenantis režisierius, scenaristas, montažo režisierius. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje įgijo kino režisūros specialybę. Yra dirbęs su žinomais lietuvių režisieriais Šarūnu Bartu ir Algimantu Puipa. Sukūrė trumpametražius filmus „Absurdo žmonės“ (2011 m.), „Anima Animus“ (2012 m.), „Auka“ (2013 m.), „Tardytojas“ (2015 m.). Jo ilgo metro filmas „Izaokas“ (2019 m.) buvo nominuotas kategorijoje „Europos atradimas“ 2020 metų Europos kino apdovanojimuose, dalyvavo viename didžiausių Amerikos kino festivalių „Slamdance“, „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose buvo įvertintas už muziką ir kinematografiją, Lietuvos kinematografininkų sąjungos išrinktas geriausiu 2020 metų filmu. J. Matulevičiaus kurto trumpametražio filmo „Auksinis Flakonas“ (2021 m.) premjera įvyko Tarptautiniame Šefildo dokumentinių filmų festivalyje. Šiuo metu J. Matulevičius rengia ilgametražio filmo „Kinų jūra“ scenarijų.

Dovilė Grigaliūnaitė – Žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalio „Nepatogus kinas“ programos sudarytoja, kino žurnalistė, kino programų kuratorė, Šiuolaikinio meno centro komunikacijos koordinatorė. D. Grigaliūnaitė daugelį metų dirbo su įvairiais kino projektais, „Kino pavasaryje“ ir Vilniaus trumpųjų filmų festivalyje, buvo „Meno avilio“ projektų vadovė ir koordinatorė. Dovilė yra baigusi Kultūros istorijos ir antropologijos bakalauro studijas ir Politikos ir medijų programos magistro studijas Tarptautinių santykių ir politikos institute.

„Open Talks“ – atvirų pokalbių ciklas, kurį nuo 2019 m. rengia lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“. Moderatoriai veda pokalbius su jaunosios kartos lietuvių filmų kūrėjais – kalba apie jų profesinio kelio ypatumus, kylančius iššūkius ir kūrybinius sprendimus, sėkmes ir nesėkmes, autoritetus ir įkvėpimo šaltinius, kūrybinės ateities prognozes ir vyraujančias audiovizualinių menų tendencijas. Pokalbiai užbaigiami režisierių filmų peržiūromis. „Open Talks“ pokalbių įrašus galite rasti „15min“ ir „Spotify“ tinklalaidėse, o nuo 2020-ųjų kovo rengtų susitikimų įrašus – „Lithuanian Shorts“ „Facebook“ vaizdo įrašų skiltyje.

„Lithuanian Shorts“ veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

SVARBU! Nuo rugsėjo 13 d. Nacionalinės bibliotekos renginiuose galima dalyvauti tik turint galimybių pasą. Laikantis saugumo reikalavimų, dalyviai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams rekomenduojama dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Norintieji dalyvauti renginyje turi registruotis. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data
rugsėjo 27 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
2,5 val.
Dalyvavimas
dalyvių skaičius ribotas, prašome registruotis čia
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“
tiesioginę transliaciją stebėkite „Lithuanian Shorts“ „Facebook“ paskyroje ir portale „15min.lt“
Organizatoriai
Lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Svarbu
N-16