Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Parodos „(Dirbančios) motinos portretas“ uždarymo renginys ir diskusija „Kaip sudėlioti dėlionę migracija–motinystė–karjera?“

2021 m. gruodžio 16 d. 17.00 val. – 18.00 val.

Gruodžio 16 d. 17 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks Marinos Cavazzos ir Eglės Kačkutės parodos „(Dirbančios) motinos portretas“ uždarymo renginys  ir diskusija „Kaip sudėlioti dėlionę migracija–motinystė–karjera?“. Renginys skirtas Tarptautinei migrantų dienai, kurią pasaulis mini gruodžio 18 dieną.

Paroda ir ją lydintys renginiai kviečia pažvelgti į susiliečiančių migracijos, karjeros bei motinystės ir (arba) tėvystės problemų lauką. Parodą sudaro 27 nuotraukos – ekspatriančių motinų ir tėvų profesionalūs portretai iš kasdienio jų gyvenimo ir trumpi interviu su nuotraukų herojais. Pokalbiuose aptariamos problemos, su kuriomis susiduria dėl darbo migruojančių profesionalų šeimos, moterys ir vyrai, nagrinėjami jų sprendimų būdai. Parodoje vizualine meninių fotografijų ir jas lydinčių jautrių, asmeninių tekstų kalba svarstoma, ar XXI a. moterys ir vyrai turi vienodas teises į karjerą ir vaikų priežiūrą, kada, kas, ką ir vardan ko aukoja ? Kaip keičiasi moterų ir vyrų prioritetai susilaukus vaikų ir ar kultūros, visuomenės bei organizacijų struktūros remia individualius žmonių pasirinkimus? Temą toliau plėtos ir Nacionalinėje bibliotekoje vyksianti diskusija.

Renginyje dalyvaus:

  • istorikė, Jungtinių Tautų Moterų diskriminacijos panaikinimo komiteto (CEDAW) narė, Vytauto Didžiojo universiteto profesorė Dalia Leinartė (Lietuva, nuotoliniu būdu);
  • lyčių studijų specialistė dr. Ieva Bisigirskaitė (Lietuva);
  • migracijos sociologė, Lietuvos socialinių mokslų centro mokslo darbuotoja dr. Giedrė Blažytė (Lietuva);
  • fotografė Marina Cavazza (Italija);
  • vertėja Jordana Gonzales Kruz (Kosta Rika / Lietuva);
  • literatūrologė, Vilniaus universiteto Prancūzų filologijos katedros docentė dr. Eglė Kačkutė (Lietuva);
  • matematikas, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro tyrėjų grupės vadovas dr. Giancarlo Russo (Italija).

Paroda „(Dirbančios) motinos portretas“ turėjo prasidėti 2020 m. Tarptautinės migrantų dienos proga, tačiau pandemija ir karantinas pakoregavo veiksmus. Paroda buvo eksponuota internetinėje erdvėje, Lietuvos bibliotekininkų draugijos svetainėje.

Panaikinus karantiną, paroda pradėjo kelionę po Lietuvos viešąsias bibliotekas. Su ja susipažino Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus, Vilniaus miesto centrinės, Utenos A. ir M. Miškinių, Lazdijų rajono savivaldybės ir Elektrėnų savivaldybės viešųjų bibliotekų lankytojai, kai kuriose bibliotekose lankėsi ir viena iš parodos autorių E. Kačkutė.

Kviečiame žiūrėti tiesioginę transliaciją per Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ paskyrą.

Trumpai apie renginį

Data
gruodžio 16 d.
Laikas
17 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
būtina registracija
Organizatorė
Lietuvos bibliotekininkų draugija
Rėmėjai
Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus universitetas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“

Logotipas

MotherNet Nr. 952366 – H2020-WIDESPREAD-2018-2020/H2020-WIDESPREAD-2020-5