Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

„Retos istorijos“ – paukščiai, sveikinę sulaukus Velykų

Saulėta Velykų šventė asocijuojasi su gamtos pabudimu ir prisikėlimu. Šiais metais Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas bibliotekos bičiulius sveikino su šviesos pergalę aukštinančia švente supažindindamas su Georgesʼo-Louisʼo Leclerco Buffono (1707–1788) pavasario šaukliais – paukščiais. Šį kartą išskirtinių knygų mėgėjų rubrikoje „Retos istorijos“ pristatysime Nacionalinės bibliotekos Velykų sveikinimo atvirukų istoriją.

G. Buffonas karališkojo parko (pranc. Jardin de Rois) Paryžiuje intendantas, pavertęs šį parką didžiuliu mokslinės veiklos centru, bene labiausiai yra žinomas dėl savo monumentalios 36 dalių gamtos istorijos knygų serijos „Histoire Naturelle“ (1749–1788). Pirmuosiuose tomuose autorius pasidalino savo įžvalgomis apie Žemės susidarymą, gyvūnų reprodukciją, žmogaus prigimtį. Keletą tomų G. Buffonas skyrė naminiams ir laukiniams gyvūnams, paukščiams, žuvims, driežams. Jis itin daug dėmesio kreipė į knygų vaizdinę medžiagą, todėl visi tomai buvo gausiai iliustruoti detaliais ir profesionaliais piešiniais. Pavyzdžiui, paukščių iliustracijas kūrė prancūzas inžinierius, gamtininkas ir graviūros meistras François-Nicolas Martinetas (1731–1800), kuris ypač dažnai kūrė graviūras ornitologijos tema.

Tekstas taip pat yra labai gyvas ir kartais labiau primenantis nuotykių romaną nei mokslinį darbą. Todėl šį išskirtinio grožio leidinį amžininkai priėmė kontroversiškai. Nors jo mokslinis autoritetas buvo nemažas, kitų akademikų šis veikalas buvo kritikuojamas, kadangi, anot jų, G. Buffonas rašė tuščius leidinius, kuriems stigo mokslinės vertės. Tačiau Europos kilmingieji troško turėti jo darbus savo bibliotekose – pirmoji laida buvo išpirkta per 6 savaites. O ir vėlesnė leidinio istorija demonstruoja didžiulį visuomenės susidomėjimą – kolekcija buvo nuolat perleidžiama ir verčiama į įvairias užsienio kalbas. Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių fonduose yra saugoma net keletas šios kolekcijos XVIII a. bei XIX a. laidų, priklausiusių skirtingoms asmenų ir institucijų bibliotekoms – tai liudija milžinišką leidinio pasisekimą ir populiarumą. Knygos neretai buvo rišamos puošniais odiniais viršeliais, puošiamos auksintais įspaudais, kad galėtų džiuginti savo prabanga ir grožiu.

Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyrius siekia saugoti, tyrinėti, teikti vartotojams ir viešinti dokumentus, kurie rado prieglobstį Nacionalinėje bibliotekoje. Šiame skyriuje yra saugoma apie 70 tūkst. XV–XXI a. spaudinių ir daugiau kaip 70 tūkst. archyvinių dokumentų saugojimo vienetų. Šios retos knygos pasakoja išskirtines, gyvąsias istorijas, kviečiame jas atrasti, susipažinti ir tyrinėti.

Naujienos iliustracija

Georges-Louis Lecler Buffon „Histoire naturelle générale et particulière“, Paryžius, 1780 m.


Daugiau „Retų istorijų“ rasite čia ›