Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

„Retos istorijos“ – gidas po XVII a. Romos miestą

Le cose maravigliose della città di Roma buvo itin populiarus piligrimų kelionių vadovas po Romos miestą, iliustruotas net 60 medžio raižinių. Pirmą kartą jis buvo išleistas Romoje 1589 m. Per kitus porą šimtų metų šis kelionių vadovas buvo perleidžiamas, koreguojamas, atnaujinamas ir papildomas. Pavyzdžiui, buvo pridėta garsaus italų architekto Andrea Palladijaus teksto dalis, skirta senosios Romos paminklams. Ji pirmą kartą pasirodė 1554 m. Kelionių vadovas buvo verčiamas į įvairias kalbas, 1589 m. pasirodė pirmasis vertimas į ispanų kalbą. Knyga yra pradedama 7 didžiųjų bazilikų, suteikiančių visuotinius atlaidus, aprašymu ir iliustracijomis, vėliau aprašomos likusios Romos bažnyčios ir jų apylinkės. Itin įdomi dalis yra trijų dienų maršrutas Romos mieste. Štai kokius Romos miesto paminklus yra siūloma aplankyti vos per trijų dienų kelionę.

1 diena

Dienos maršrutą siūloma pradėti nuo Šv. Angelo (Castel Sant'Angelo)  tilto ir pilies. Iš ten siūloma aplankyti Trastevero rajoną, kurį pirmiausia galima apžvelgti nuo Džianikolo kalvos (Terrazza del Gianiccolo). Šioje vietovėje siūloma aplankyti Džianikolo Šv. Onofrijaus (Sant’Onofrio al Gianicolo), Montorio Šv. Petro (San Pietro in Montorio) ir Trastevero Švč. Marijos (Santa Maria in Trastevere) bažnyčias.

Toliau kelionių vadovas rekomenduoja užsukti į Tiberio salą (Isola Tiberiana), dar kartais vadinamoje Šv. Baltramiejaus sala.

Iš Tiberio salos, grįžtant į Trastevero rajoną, verta pamatyti Kosmedino Švč. Mergelės Marijos baziliką (Basilica di Santa Maria in Cosmedin) ir „Teisybės burnos“ (Boca della Verita) skulptūrą.

Tada keliauti Aventino kalvos link. Praėjus dirbtinę Testačio kalvą (Monte Testaccio), pro Šv. Pauliaus vartus užsukti prie Jano arkos (Arco di Giano).

Toliau maršrute – Karakalos termos (Terme di Caracalla). Po jų rekomenduojama aplankyti Šv. Siksto (Basilica di San Sisto Vecchio) ir Šv. Sebastijono (Basilica di Santo Stefano Rotonda) bazilikas.

Vėliau rekomenduojama keliauti į Šv. Jono Laterano baziliką (Basilica di San Giovanni in Laterano), Jeruzalės Šv. Kryžiaus baziliką (Basilica di Santa Croce in Gerusalemme) ir dieną pabaigti aplankius Galieno arką (Arco di Gallieno).

2 diena

Antrąją dieną gidas po Romos miestą siūlo pradėti Augusto mauzoliejuje (Mausoleo di Augusto), tada per Popolo vartus (Porta del Popolo) ateiti į Popolo aikštę (Piazze del Popolo). Čia siūloma aplankyti Santa Maria del Popolo baziliką.

Iš ten siūloma apsilankyti ant Kvirinalo kalvos, kur rekomenduojama pamatyti Kvirinalo sodus (Jardines del Quirinales), kelionių vadove vadintus popiežiškais.

Iš jų pro Pijaus vartus (Porta Pia) nukeliauti iki Diokleciano termų (Terme Diockleziane). O tada siūloma keliauti iki Konstantino arkos ir Koliziejaus. Iš ten matyti Palatino kalva (El monte Palatino) ir Romos forumas (Foro Romano). Iš ten galima pažiūrėti į Nervos forumą (Foro di Nerva) ir Septimijaus Severo triumfo arką (Arco di Settimio Severo).

Dienos pabaigoje siūloma apžiūrėti Oktavijaus portiką (Portico d’Ottavia) ir Pompėjų teatrą (Teatro di Pompeo).

3 diena

Tai mažiausiai intensyvi diena, kurią siūloma pradėti aplankant Antonijaus Pijaus (Colonna di Antonino Pio) ir Trajano (Colonna Traiana) kolonas. Vėliau siūloma nuvykti iki Panteono (Pantheon), kitaip vadinamo rotonda.

Toliau rekomenduojama aplankyti Nerono termas  (Terme di Nerone) ir patraukti link Navonos aikštės, kurioje, anot kelionių vadovo, yra gražių fontanų.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyrius siekia saugoti, tyrinėti, teikti vartotojams ir viešinti dokumentus, kurie radę prieglobstį Nacionalinėje bibliotekoje. Šiame skyriuje yra saugoma apie 70 tūkst. XV–XXI a. spaudinių ir daugiau kaip 70 tūkst. archyvinių dokumentų saugojimo vienetų. Šios retos knygos pasakoja išskirtines, gyvąsias istorijas, kurias kviečiame atrasti, susipažinti ir tyrinėti.

Retos istorijos birzelis web 564x564


Daugiau „Retų istorijų“ rasite čia ›