Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio tema – knygos, keičiančios gyvenimus

Kaip išsirinkti gerą ir įdomią knygą, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Nuo šiol kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos svetainėje bei feisbuko paskyroje rasite knygų, skirtų ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams, rekomendacijas. Siūlysime naujas ir senas, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių knygas tam tikra tema.

Gegužės mėnesio tema – knygos, keičiančios gyvenimus. Kviečiame skaityti:

  • William Joyce „Stebuklingos skraidančios Moriso Lesmuro knygos“

Morisui Lesmurui patiko žodžiai.

Patiko aprašytos istorijos.

Patiko knygos.

Jo paties gyvenimas buvo tarsi tvarkingai, puslapis po puslapio rašoma knyga.

Kas rytą atsiversdavo tą knygą ir aprašydavo savo džiaugsmą ir sielvartą, savo patirtį ir lūkesčius.

Tačiau kartais ateina metas palikti viską už nugaros ir patraukti, kur akys veda, kur kojos neša. Šitaip ponas Lesmuras atranda keistą pastatą su daugybe knygų, kuriomis pradeda rūpintis dar pats nesuprasdamas, kad tai tampa jo gyvenimo istorija...

Tai – pasakojimas, kurį pamėgs tiek mažesni, tiek vyresni skaitytojai. Pagal šią knygą pastatytas to paties pavadinimo trumpametražis animacinis filmas (The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore) susišlavė daugybę apdovanojimų, tarp jų ir 2012 m. „Oskarą“.

Vaikams nuo 4 metų. 48 p. Iš anglų kalbos vertė Viltaras Alksnėnas.

  • Michael Ende „Begalinė istorija“

Yra knygų, kurios ne šiaip įtraukia. Jos ryte praryja skaitytoją ir jį arba ją paverčia tikru herojumi, nuo kurio priklauso visų pasaulių likimas. Yra knygų, kurios užburia. Jas perskaitęs, jau niekada nebebūni toks, kaip anksčiau. Kaip tik tokia knyga – „Begalinė istorija“.

Fantazijos pasauliui gresia pavojus: įvairūs jos pakraščiai ima lėtai, bet nenumaldomai nykti, ir šio nykimo neįmanoma sustabdyti. Nebent atsirastų stebukladarys, kuris pajėgtų išgelbėti Fantaziją nuo pražūties. Į Didžiąją Paiešką išsiunčiamas jaunas medžiotojas Atrėjas, turėsiąs apkeliauti neįtikimiausius Fantazijos kraštus ir įveikti didžiausius išbandymus.

Tai – literatūros klasika, kuri ne vienam skaitytojui tapo mėgstamiausia vaikystės knyga.

Vaikams nuo 10 metų. 328 p. Iš vokiečių kalbos vertė Teodoras Četrauskas.

  • Gaël Faye „Maža šalis“

1993-ieji. Dešimtmetis Gabrielius, arba Gabi, gyvena Burundyje, nedidelėje valstybėje Afrikos Didžiųjų ežerų regione. Jis stebi jaunesnę sesutę Aną, piešiančią degančius miestus, ginkluotus kareivius, kruvinas mečetes... Bet niekas nemato čia ko nors keista: spalvotais pieštukais ji perkelia į lapą savo matomą realybę.

Gabi ir Anos tėvas – prancūzas, mama – pabėgėlė iš Ruandos. Gabi vaikystė bėgo gamtos prieglobstyje, lakstant su to paties amžiaus kaimynais, vagiant vaisius iš gretimų sodų, paslapčia sutraukiant pirmąją cigaretę ir klausantis istorijų, kuriomis skirtingos kultūros praturtina viena kitą. Tačiau ramų gyvenimą supurto pilietinis karas.

Berniukas nerimastingai stebi ne tik kovotojų smurto proveržius, bet ir neišvengiamas tėvų skyrybas. Netrukus jis suvoks, kad yra maišytos rasės. Gabi nenorėtų palaikyti nė vienos kariaujančios pusės, kiemas jam dar yra taikos užuovėja, kuri greitai taps mirties vieta. Tada vienintele priebėga liks knygos, padedančios išsaugoti viltį.

Autorius gilinasi į vaiko, patekusio į istorijos verpetus, išgyvenimus ir jam kylančius klausimus.

Jaunimui nuo 16 metų. 192 p. Iš prancūzų kalbos vertė Neringa Mikalauskienė (Neringa Dangvydė Macatė).