Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio tema – Lietuvos istorija

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Nuo šiol kas mėnesį mūsų svetainėje bei feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniesiems ar vyresniesiems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Rugpjūčio tema – Lietuvos istorija. Kviečiame skaityti.

Zigmo Vitkaus „Lietuvos valdovai pasakoja vaikams“

Tai gyvai parašyta, šmaikščiai iliustruota ir istoriškai tiksli knyga vaikams (ir suaugusiems!) apie Lietuvos valdovus.

Knygoje pristatomos 28 valdovų biografijos – nuo Lietuvos karaliaus Mindaugo iki paskutinio Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Stanislovo Augusto Poniatovskio. Jos aprėpia net 560 Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės metų.

Valdovai – kariaujantys ir susitaikantys, mylintys ir nekenčiantys, pasipūtę ir nuolaidūs. Visi jie, nuo įprastai vadinamų „didžiaisiais“ iki mums mažai žinomų, turi daug papasakoti apie savo vaikystę, tėvus, mokslus, meilę ir atėjimą į valdžią.

Knygoje atskleidžiami kiekvieno iš jų valdymo bruožai ir reikšmė Lietuvos istorijai, daug dėmesio skiriama ir valdovų charakteriui, mintims, planams – apie visa tai jie pasakoja patys! Pasakojimus lydi istoriko komentaras – kritiškas valdovo veiklos apibendrinimas.

Užeik į pilies menę, kur spraga židinyje ugnis, ir paklausyk, ką jie nori tau pasakyti. Pirmas tebūna Mindaugas, po jo Treniota...

Vaikams nuo 7 metų. 136 p. Iliustravo Inga Dagilė

Audronės Meškauskaitės, Aurinos Venislovaitės „Istorijos skanėstai“

Istorija – rimtas mokslas apie svarbius įvykius, galingus didvyrius ir didingą praeitį. Tie praeities įvykiai tokie reikšmingi, kad net po daugybės metų apie juos rašo vadovėliai ir mokosi mokiniai. Rimtoji istorija – mūsų žinių duona – labai reikalinga ir sveika, tačiau kartais taip norisi ko nors skanaus...

„Istorijos skanėstai“ – tai nelabai rimti mūsų šalies praeities įvykiai, smagios detalės, pamirštos smulkmenos, į vadovėlius netilpę istorijos trupiniai. Kokių saldumynų į skrydį per Atlantą pasiėmė Darius ir Girėnas? Kokiame pliaže deginosi Lietuvos prezidentas Antanas Smetona? Kas lietuvius išmokė žaisti krepšinį ir kiek blusų įstrigo Baltijos gintaruose?

Knygoje „Istorijos skanėstai“ – šmaikštus, linksmas ir netikėtas Lietuvos istorijos gabalėlis.

Vaikams nuo 9 metų ir jaunimui. 68 p. Iliustravo Inga Dagilė.

Miglės Anušauskaitės, Gerdos Jord „10 litų“

Pirma lietuviška komiksų knygą „10 litų“, kurią sukūrė dvi jaunos autorės Miglė Anušauskaitė ir Gerda Jord. Tai tikrais faktais pagrįsta, bet autorių interpretuota originali lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno grafinė biografija. Autorės atkuria ne tik istorines lakūnų gyvenimo aplinkybes, bet ir suteikia personažams gyvus charakterius, su humoru ir rimtumu vaizduoja šių dviejų žmonių asmeninį gyvenimą, nuotykius ir išgyvenimus. „10 litų“ kūrėjos tarsi nukelia Darių ir Girėną nuo postamentų, nuo dešimties litų banknoto, nuo Puntuko akmens ar apdulkėjusių talismanų lentynos, vaizduoja juos žmogiškus ir gyvus, tokius, kokie jie galbūt galėjo būti.

Jaunimui nuo 13 metų. 176 p.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.