Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio knyga – Kontio ir Elinos Warstos „Šuo vardu Katė“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Nuo šiol kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduos po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Tomi Kontio ir Elinos Warstos „Šuo vardu Katė“

Ši jautri ir švelni istorija nukelia skaitytoją į Suomijos sostinę Helsinkį, kuriame susitinka ir draugyste vienas kitą sušildo du benamiai.

Kalytę vardu Katė paliko visi, dar nė neišvydusią pasaulio, net tėvas bastūnas, o netrukus – ir motina. Tačiau prieš palikdama spėjo įkalti į galvą – niekuo nepasitikėti. Katės vardą davė jai neatsitiktinai: motina buvo įsitikinusi, kad katės savarankiškos, todėl ir dukra, turėdama tokį vardą, šiame sudėtingame pasaulyje nepražus. Gal Katė ir savarankiška, bet tikrų tikriausia yra tai, kad ji vieniša, o labiausiai nepasitiki ne kitais, bet pati savimi.

Per savo klajones Katė atsiduria dideliame mieste, kur ją visi atstumia ir net šaiposi. Vienintelis benamis žmogus ją priima. Jiedu tampa draugais ir, būdami kartu, niekada nebesijaus vieniši.

Ši poetiška istorija – apie draugystę, vienatvę ir socialinę atskirtį, benamystę, net priklausomybes. Knyga skatina įžvelgti kiekvieno gyvo padaro turimą gerumą ir šviesą. Gal jų gyvenimo pasirinkimai mums ir nepriimtini, bet tai nereiškia, kad galime juos žeminti ar šaipytis. Šis kūrinys skatina empatiją ir įsiklausymą.

Knygos adresatą apibrėžti sunku. Paprastesnės siužeto linijos bus suprantamos ir ikimokyklinukui, bet vertingų dalykų knyga gali pasiūlyti daug vyresniems, net ir suaugusiesiems.

Vaikams nuo 4 metų. 32 p.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.