Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

„Bibliotekininkas renkasi“ knygas su šypsena

Sugrįžę vasaros karščiai nejučia primena vaikystės atostogas. Saule matuojamą laiką, sodrius garsus, spalvas ir kvapus, tvirtai įsirėžusius į atmintį. Inga Mitunevičiūtė, rubrikos „Bibliotekininkas renkasi“ šios savaitės viešnia, yra tokia pat ryški, įsimintina ir spalvinga, kaip ir vaikystės vasarų prisiminimai.

Inga Mitunevičiūtė

Inga – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus vadovė ir direktorės pavaduotoja. Pakviesta apibūdinti savo darbą, nė nemirktelėjusi prisipažįsta jame atradusi save ir atskleidžia šio džiaugsmo formulę: „Literatūra + vaikai = vaikų literatūra. Čia susijungia dvi didžiausios mano aistros.“ Specialistė nekantriai laukia Nacionalinės bibliotekos atidarymo rudenį, kai galės įsikraustyti į naujas, darbui su mažaisiais skaitytojais pritaikytas erdves. „Dirbu dėl vaikų. Jie – varomoji jėga, atpildas už visus sunkumus“, – nepaliauja šypsotis Inga ir pristato savo mėgstamiausias knygas.

Knygos viršelis

Michael Bond, „Ir vėl meškiukas Pedingtonas“ – itin skaidrus pasakojimas apie „šviesios prigimties meškiuką, kuris niekada nepraranda vilties“. Visi meškiuko nuotykiai baigiasi laimingai, nes jis viską daro be galo nuoširdžiai. Taip pat iš meškiuko galima pasimokyti mandagumo ir gerų manierų, mat jis yra baisiai gerai išauklėtas. Rekomenduoju visiems, besistengiantiems neprarasti vilties. 

 Knygos viršelis

Kate DiCamillo, „Pasaka apie Desperą“. Man apskritai patinka Kate DiCamillo kūryba, jos gebėjimas pasakoti įdomias ir prasmingas istorijas. „Pasaką apie Desperą“ mėgstu dėl to, kad pagrindinis šios knygos motyvas – veržimasis į šviesą. Perskaitęs šią knygą supranti, kad net būdamas mažas peliukas gali turėti didelę ir drąsią širdį, o vienas ryžtingas poelgis padarys šį pasaulį geresnį – nors ir truputį.

 Knygos viršelis

Tove Jansson, „Tėtis ir jūra“ – knyga apie amžinus dalykus: ilgesį, vienatvę, savęs ieškojimą ir subtilią draugystę, suteikiančią viskam prasmę. Mane žavi trolių Mumių pasaulis, jaučiuosi ten neapsakomai jaukiai – tarsi sėdėčiau Muminuko mamos virtuvėje, šveisčiau blynus su uogiene ir pienu ir klausyčiausi paprastų istorijų apie pasaulį, kuriame nėra blogio.

 Knygos viršelis

Lucy Maud Montgomery, „Anė iš Žaliastogių“. Morkų spalvos plaukais ir puikiu strazdanų rinkiniu išsiskirianti Anė gali išmokyti gyvenimo pilnatvės. Gyventi taip, tarsi kvėpuotum visa krūtine. Liūdėti, tarsi niekad nebepamatysi saulės. Džiaugtis, lyg skristum kartu su paukščiais vaivorykščių takais. Ir dirbti taip, kad viskas aplinkui įkaistų.

 Knygos viršelis

Sergej Kozlov, „Ežiukas rūke“ – nuostabiai poetiškas pasakojimas apie tokius paprastus dalykus kaip vaikščiojimas į svečius, arbatos gėrimas, draugystė, žvaigždės ir krintantys lapai. Man labai patinka, kad šiame mikroskopinių patirčių ir pojūčių pasaulyje įmanoma ir kita – globali, kosminė – perspektyva. Ežiukas, pamatęs Žemę iš kosmoso platybių, sušunka: „Neterškite mano žemės!“ Tai nepaprastai jautrus ir svarbus momentas. Tokia jautri ir svarbi ir visa knyga.


Visas šias knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt.