Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Ginčai ir atsakymai juodu ant balto

Kai nori žuvies, užmeti kabliuką. Iškėlęs klausimą – skaitai. Abiem atvejais gerai kimba, jei tik žinai, kur žvejoti. Nepaklysti knygų vandenyne šią savaitę padės Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos išteklių departamento direktorė Jolita Steponaitienė. Intensyvios veiklos verpetuose nepaskęstanti specialistė gerai pažįsta sroves, atliepiančias smalsumą.

Jolita Steponaitienė

„Knygas dažniausiai pasirenku apie jas išgirdusi ką nors įdomaus: ar autoriaus citatą, ar man susidomėjimą keliančio, autoritetą turinčio žmogaus komentarą. Mėgstu knygas, kurias skaitydama nepaliaujamai ginčijuosi ir diskutuoju su autoriumi.

Pirmoji knygaSara Maitland, Tylos knyga 
Šioje knygoje radau atsakymą, kodėl, būdama tokia užsisukusi ir besivelianti į nesibaigiančius darbus, „kaifuoju“ nuo tylos ir kartkartėmis skiriu šiai draugei po keletą dienų iš eilės.

 

Antroji knygaUlf Peter Hallberg, Europos šlamštas: šešiolika būdų prisiminti tėtį
Nežinau, ar ši knyga man būtų buvusi tokia įdomi, jei nebūčiau dvidešimt metų pradirbusi Nacionalinės bibliotekos Rankraštyne ir kasdieną kilojusi, skaičiusi, studijavusi žmonių sukauptų archyvų – nepaprasto prisirišimo prie savęs pačių liudininkų. Beje, šioje knygoje radau paaiškinimą, kodėl demokratija taip sunkiai skinasi kelią posovietinėse šalyse.

 

Trečioji knygaEllen Cassedy, Mes esame čia: atsiminimai apie holokaustą Lietuvoje
Šis pasakojimas – tai ryškų įspūdį paliekantis žydų kilmės autorės prisilietimas prie holokausto tragedijos per asmeninę prizmę – savo šeimos istoriją. Tai – knyga apie sudėtingai susiklosčiusius istorinius santykius ir su jais susijusių įvykių suvokimo peripetijas.

 

Ketvirtoji knygaMika Waltari, Sinuhė egiptietis
Jau nepamenu, ar pirma perskaičiau šią knygą, ar išvykau į kelionę po Egiptą. Įdomus pasakojimas apie įdomius kraštus. Trumpai tariant – apie mirusiųjų miestą linksmai.

 

Penktoji knygaWill Gompertz, Ar tai menas?
Knygoje nagrinėjama 150 modernaus meno istorijos metų. Joje ras atsakymą abejojantys, ar „Neries arka“ (vadinama tiesiog „Vamzdžiu“) yra menas.“

 

Knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt.