Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Viens – skaityti, du – mąstyti, trys – kartoti pirmus du

Pilkos dienos, surikiuoti darbai, tas pats ritmas, rutinos traukinukas. Iššūkiai – ir tie rodos įprasti? Ankstyvas žiemos miegas, štai kas mus ištiko. Nieko tokio. Šią savaitę vartydami knygų puslapius įdarbinsime ne tik sapnus, bet ir protą. Judesys atveria akis.

Eugenijus Stratilatovas

Nepamirškite apšilti. Laukia platūs idėjų mostai ir neįprasti judesio kampai. Ši mankšta padės pajusti, kaip atsipalaiduoja kasdienos užspausti sąmonės vingiai, minčių eisena tampa grakštesnė. Subalansuoti pratimai, gerinantys kritinio mąstymo kraujotaką – tiesiai iš Lietuvos nacionalinės bibliotekos Strateginės plėtros departamento direktoriaus ir projekto ƒ„Bibliotekos pažangai 2“ vadovo Eugenijaus Stratilatovo lūpų.

Knygos viršelisMatt Ridley, Raudonoji karalienė: lytis ir žmogaus prigimties evoliucija
„Nuo studijų laikų domėjausi evoliucija, todėl ši knyga buvo tikras atradimas. Joje pateikiama įdomi teorija, teigianti, kad gyvūnai evoliucionuoja tam, kad virusai negalėtų jų sunaikinti. Galima sakyti, evoliucija – tai nuolatinė mikroorganizmų kova, per kurią viena pusė nuolat ieško būdų nugalėti kitą. Autorius tyrinėja šią teoriją remdamasis ne tik biologijos, bet ir sociologijos, istorijos, antropologijos ir kitų sričių mokslinėmis žiniomis. Nagrinėdamas evoliuciją, M. Ridley kelia klausimą, kodėl egzistuoja lytiškumas. Autorius teigia, kad lytis yra labai svarbi minėtos kovos priemonė, kadangi leidžia maišytis genams. Taip gyvūnai įgauna vis naujų savybių, be to, jie skiriasi tarpusavyje, tad virusai negali rasti rakto į populiacijos išnaikinimą. Gyvūnai, besidauginantys ne lytiniu būdu, yra vienodesni, todėl taip plisti gali tik tos rūšys, kurių gyvenimo trukmė yra trumpa. Bet net ir tokiu atveju išlieka rizika, kad, virusui aptikus vieną ar kitą jų organizmo silpnybę, visa populiacija bus nušluota nuo žemės paviršiaus. Knygą rekomenduočiau perskaityti visiems, siekiantiems išsiugdyti platesnį požiūrį į mus supantį pasaulį.

 

Knygos viršelisRoger Fisher, William Ury, Bruce Patton, Getting to yes: negotiating agreement without giving in
Knyga, pakeitusi mano požiūrį į derybas, anglų kalba išleista dar 1981 m. Joje aprašomi 4 principai, kuriais siūloma vadovautis įvairaus pobūdžio derybose: 1) atskirti žmones nuo problemų; 2) susitelkti į interesus, o ne pozicijas; 3) kurti pasirinkimo galimybes abipusei naudai pasiekti; 4) nustatyti objektyvius kriterijus.

Pavyzdžiui, „atskirti žmones nuo problemų“ reiškia atriboti tarpusavio santykių problemas nuo objektyvių problemų. Mūsų patiriami nesklandumai dažnai susiję su suvokimu, emocijomis ir komunikacija: konkrečioms problemoms susipynus su emocingomis reakcijomis, tų pačių dalykų suvokimo skirtumais ir nesklandžia komunikacija, sprendimus priimti išties sunku. Knygoje aprašomi šio žmogiškojo faktoriaus mažinimo būdai.

„Susitelkti į interesus“ reiškia skatinimą kalbėti apie tai, ko žmonės iš tiesų nori, o ne tai, ko jie teigia norintys. Derybose dažnai laikomės tam tikrų pozicijų, slėpdami tikruosius siekius. Kai pastaruosius įvardijame tiesiai ir nustatome objektyvius sprendimų priėmimo kriterijus, rasti visų šalių interesus tenkinantį atsakymą tampa gerokai lengviau.

Turiu prisipažinti, kad asmeniniame gyvenime šiuos principus taikyti nėra lengva. Tačiau darbo aplinkoje jie tikrai gelbsti. 

Knygos viršelisJosé Saramago, Kainas
Šią knygą skaičiau anglų kalba, tačiau ji išleista ir lietuviškai. Tai – satyra Biblijos tema, kurioje, perpasakodamas Biblijos siužetą apie Abelį nužudžiusio Kaino kelionę erdve ir laiku, autorius kelia kritiškus klausimus ne tik apie Dievo teisingumą, bet ir apie aprašomų įvykių loginę seką. Reiktų pasakyti, kad šis tam tikra prasme eretiškas kūrinys, supinantis autoriaus fantaziją su Biblijos siužetu, tikintiesiems gali pasirodyti žeidžiantis. Labai vertinu kritinį mąstymą ir pats mėgstu kelti panašius klausimus, tad man ši knyga patiko dėl jos subtilaus humoro, gilaus analitinio požiūrio ir alternatyvios Biblijos įvykių versijos. 

 

Knygos viršelisSigitas Parulskis, Mano tikėjimo iltys: tekstai, atsiradę iš stebėjimo, patirties ir vaizduotės
Vienintelis lietuvių autorius, kurį įtraukiau į šį sąrašą, nes jo kūrybą skaityti išties smagu. Šią knygą sudaro kelios dešimtys trumpų, vienas už kitą absurdiškesnių ir juokingesnių apsakymų. Veikiausiai atrodžiau keistokai, balsu kvatodamas kavinėje, kurioje juos skaičiau. Čia rasite daug autoironijos, pajuokos tarybiniams (ir vis dar gyviems) lietuvių elgesio ypatumams, tačiau knyga nėra paviršutiniška – ypač trečioje dalyje apstu filosofijos ir apmąstymų. Sakyčiau, „Mano tikėjimo iltis“ būtų sveika perskaityti tiek visiems Lietuvos piliečiams, tiek šalies svečiams – kūrinys tikrai padėtų geriau suprastų lietuvių kultūrą.“

 

Šias knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt.