Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliutracija 2024 m. balandžio 11 d.

Lituanistikos skaityklos naujienos

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Lituanistikos skaityklos atvirasis fondas pasipildė naujomis knygomis, kurios supažindins su Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto (VLIK’o) veikla. Skaitykloje ras knygų tie, kuriems brangi mūsų šalies praeitis ir dabartis, susipažinsite su vyriausiojo Lietuvos partizanų vado generolo Jono Žemaičio-Vytauto ir filosofo, Kovo 11-osios Akto signataro Bronislovo Genzelio biografijomis ir jų darbais, Lietuvos politiniais įvykiais.

Lietuvos išlaisvinimo misija : svarbiausios žinios apie VLIK’ą, 1943–1993 m. / Juozas Banionis. – Vilnius : Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, 2024. – 126 p.

Knygos autorius siekė suteikti skaitytojui pagrindinių žinių apie Vyriausiąjį Lietuvos išlaisvinimo komitetą (VLIK’ą), bendrais bruožais atskleisti Lietuvos laisvinimo misiją, aprėpti pusės amžiaus laikotarpį, t. y. 1943–1993 metus. Istorinės apžvalgos suskirstytos skyreliais pagal vadovų pirmininkavimo VLIK’ui metus. Leidinyje pridėtos 1993 m. Detroite laisvosios lietuvių išeivijos buvusių ir esamų organizacijų (tarp jų ir VLIK’o) atstovų priimtos rezoliucijos, kurios nusakė tam tikrą atkurtos valstybės viziją.

Knygos gale pateikti priedai – tai svarbesniųjų VLIK’o datų lentelė, svarbesnieji VLIK’o dokumentai (jų teksto kalba palikta autentiška), svarbesnių VLIK’o leidinių sąrašas ir VLIK’o skelbtas žemėlapis, atspindintis Lietuvos sienų raidą. Pateikta nuotraukų, asmenvardžių rodyklė.

Gyvenimas daugiakultūrėje aplinkoje : laisvalaikis ir šventės Vilniaus apylinkėse / parengė Rasa Paukštytė-Šaknienė, Žilvytis Šaknys, Irma Šidiškienė. – Vilnius : Lietuvos istorijos institutas, 2023. – 347 p.

Monografijoje pristatytas XX a. antrosios pusės – XXI a. pradžios Trakų ir Nemenčinės miestų, Kernavės miestelio, Nemėžio, Marijampolio bei Medininkų kaimuose gyvenančių lietuvių, lenkų, rusų, totorių, karaimų ir kitų tautybių žmonių laisvalaikio ir šventinio gyvenimo tyrimas (iki 2020 m.). Tyrime pateikta skirtingais principais suformuotų socialinių grupių – šeimos, kaimynų, bendradarbių ir draugų bendrijos patirtis.

Ši įdomi ir naudinga knyga sudomins tuos, kam brangi mūsų šalies praeitis ir dabartis.

Partizanų generolas Jonas Žemaitis-Vytautas / Alfonsas Eidintas, Darius Juodis, Gintautas Surgailis. – Vilnius : Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija, 2023. – 186 p.

Knyga supažindina su vyriausiojo Lietuvos partizanų vado Jono Žemaičio-Vytauto biografija. J. Žemaitis-Vytautas – tai viena iškiliausių lietuvių tautos asmenybių, talentingas karys, žymus partizanų ginkluotųjų pajėgų organizatorius ir vienytojas, nacionalinio pasipriešinimo vadas. Kokie įsitikinimai jam suteikė jėgų kovoti su daug stipresniu ir klastingesniu priešu, iš kur ta stiprybė ir ryžtas, drąsa, už ką kovojo, kodėl išėjo į karą po karo. Šalies visuomenė aukštai vertina jo nuveiktus darbus ir kovą už šalies laisvę.

Pateikta medžiaga leidžia skaitytojui geriau suprasti aprašomąjį laikotarpį. Leidinyje gausų iliustracijų, pateiktas santrumpų žodynas, asmenvardžių rodyklė, panaudotos literatūros sąrašas, taip pat archyviniai šaltiniai.

Šios knygos elektroninę versiją galite skaityti internete.

Ar Lietuva išliks lietuviška? : straipsnių rinktinė / Bronislovas Genzelis ; [sudarytojas Algimantas Jankauskas]. – Vilnius : Valstybingumo studijų centras, 2024. – 241 p.

Bronislovas Genzelis – filosofas, ilgametis Vilniaus ir Vytauto Didžiojo universitetų profesorius, vienas Persitvarkymo Sąjūdžio kūrėjų ir Konstitucijos rengėjų, Kovo 11-osios Akto signataras. Jis – Sąjūdžio ir atkurtos valstybės idėjoms buvo ištikimas iki gyvenimo pabaigos.

Knygą sudaro penkios dalys: pirmoje dalyje pasirinkti bendražygiai liudija epochų jungtis ir plačią B. Genzelio veiklos erdvę; antroji dalis – B. Genzelis Sąjūdyje; trečios dalies tekstai – apie atkurtos Lietuvos valstybės lemtingus sprendimus; ketvirtosios dalies tekstai liudija B. Genzelio geopolitines nuostatas, požiūrį į Europos Sąjungą.

Knygos gale pateikta bibliografijos rodyklė.

Karas : Aukščiausioji Taryba nuo 1990-ųjų kovo 11-osios iki 1991-ųjų rudens : skiriu Vasario 16-ajai / Virgilijus Čepaitis. – Kaunas : [Vitae Litera], 2023. – 405 p.

Autorius Virgilijus Čepaitis savo pasakojimą apie antrąkart atkurtos Lietuvos valstybės gyvavimo de jure laikotarpį pavadino „Karu“. Jis rėmėsi savo užrašais: aprašė įvykius, kuriuose pats dalyvavo. Knygoje dienoraščio ištraukų tiek daug, kad jos cituojamos be nuorodų ir yra grynai faktinio pobūdžio: kur kas įvyko, kas ką pasakė.

V. Čepaitis aprašo laikotarpį nuo 1990 m. kovo 11 d. iki 1991-ųjų rudens, kai Lietuva sugrįžo į politinį pasaulio žemėlapį, nes 1795-aisiais ji kartu su Lenkija buvo iš to žemėlapio ištrinta. Autorius detaliai pateikė

tuometinės susiklosčiusios politinės situacijos niuansus.

Knygos gale pateikta asmenvardžių rodyklė.

Rytų politika ir Lietuvos ateitis / Raimundas Lopata. – Vilnius : R. Lopata, 2024. – 207 p.

Knygoje tekstai suskirstyti skyriais: Rytų politika, Armėnija, Baltarusija, Rusija, Sakartvelas, Ukraina. Taip pat yra skyrius, skirtas integracijos politikos epizodams.

Publikuojamuose tekstuose apžvelgiami ir Lietuvoje vykstantys vidaus procesai, Lietuvos užsienio politika, taip pat gilinamasi į Rytų Europos regiono valstybių padėtį bei šiose valstybėse vykstančių procesų įtaką Lietuvai. Masyvi baltarusių, ukrainiečių ir rusų imigracija reikalauja apmąstyti pagrindinius jų integracijos principus. Atkreipiamas dėmesys, kad Baltarusijos visuomenėje plintantis litvinizmas, anksčiau baltarusius ir lietuvius galimai vienijusi idėja, tampa mūsų nacionalinio saugumo klausimu.

Knygos gale pateikta asmenvardžių rodyklė.

Naujas knygas galima rasti Lituanistikos skaitykloje.

Dėl teminės leidinių paieškos prašome kreiptis į informacijos paieškos konsultantus skaityklose.