Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. balandžio 25 d.

Atnaujintas politinis kompasas Manobalsas.lt ateina į pagalbą rinkėjams

Balandžio 24 dieną startavo atnaujintas Lietuvos gyventojų pamėgtas internetinis pagalbos rinkėjams įrankis Manobalsas.lt, parengtas šių metų Prezidento ir Europos parlamento (EP) rinkimams. Šioje interneto platformoje, atlikę neilgą testą, rinkėjai pamatys, kuris kandidatas į Prezidentus ar kuris rinkimų sąrašas EP rinkimuose artimiausias jiems pagal pažiūras. 

Manobalsas.lt klausimai apima įvairias politinių vertybių dimensijas: ekonominę kairę ir dešinę, socialinį liberalumą ar konservatyvumą, požiūrį į aplinkosaugą, ES plėtrą, valstybės gynybą ir kitas. Pasak projekto bendraautorio, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docento dr. Mažvydo Jastramskio, „kiekvienas rinkėjas gali atsirinkti, kurie iš šių klausimų yra prioritetiniai, jam renkantis, už ką balsuoti“. 

Projektą palaiko Lietuvos Respublikos Vyriausioji rinkimų komisija, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, platforma „ManoSeimas.lt“.

Šių metų Manobalsas.lt naujovės

Atsidarę Manobalsas.lt puslapį rinkėjai ras du naujus testus – vieną, skirtą Lietuvos Prezidento rinkimams, kitą – EP rinkimams. Kaip ir prieš kiekvienus rinkimus, testas sudaromas taip, kad atspindėtų viešojoje erdvėje vyraujančias aktualijas, nacionalinių ir Europos Parlamento rinkimų laikotarpiu vykstančių diskusijų temas. Manobalsas.lt komanda taip pat atsižvelgia į partijų ir kandidatų programas, kurios išsiskiria vertybinėmis pozicijomis.

Šių metų naujovė – bendradarbiavimas su tarptautine iniciatyva VoteMatch Europe. Votematch. Siekiama rinkėjams suteikti daugiau žinių apie Europos politiką, pasiūlant visas Europos partijas apimantį įrankį, kuris rinkėjams gali parodyti, ar jų vertybiniai požiūriai atitinka ne tik nacionalinių partijų, bet ir kitų Europos valstybių partijų programas, taip pat šių partijų tarpusavio atitikimą.  

Šių metų Europos Parlamento teste sukurta atskira klausimų grupė ekologijos tema. Šį pokytį lėmė tai, kad daugelyje Europos Sąjungos valstybių ekologijos tema dabar yra pati svarbiausia (šalia saugumo ir požiūrio į migraciją), tad būtent ekologiniai klausimai dominavo VoteMatch klausimyne. „Lietuvoje iki šiol kol kas nematėme didelės partijų diferenciacijos ekologijos klausimais, tačiau Manobalsas.lt parodys, kaip šiais klausimais skiriasi konkrečių kandidatų pozicijos“ – mintimis dalijosi prof. Ainė Ramonaitė. 

Dr. Mažvydas Jastramskis apibendrindamas LR Prezidento rinkimų testą teigia, kad jis taip pat atnaujintas, reaguojant į svarbiausias dabarties aktualijas, pavyzdžiui, krašto apsaugos finansavimą. Teste taip pat bus galima sužinoti, ką skirtingi politikai mano apie mokesčius, tos pačios lyties santuokas, ES politiką ir kitus klausimus.

Kuo naudinga ir aktuali Manobalsas.lt politinio kompaso funkcija?

Svarbiausia Manobalsas.lt funkcija – patrauklia ir paprasta forma supažindinti rinkėjus su partijų ir kandidatų vertybinėmis pozicijomis svarbiais viešosios politikos klausimais. Be to, kaip teigia šio įrankio kūrėjai, Manobalsas.lt yra puiki vieta sužinoti ne tik apie svarbiausius politinius klausimus ir kandidatų skirtumus, tačiau ir apie save. Anot A. Ramonaitės, „išbandę šį testą, kartais žmonės nustemba pamatę save politiniame kompase ne ten, kur įsivaizdavo, – tai tampa gera proga pasigilinti į savo pačių politines pažiūras ir jų nuoseklumą“.

Nors Manobalsas.lt vadinamas pagalbos rinkėjams įrankiu, jo kūrėjų nuomone, rinkėjai neturėtų aklai juo vadovautis, rinkdamiesi, už ką balsuoti: vertybės yra svarbios, tačiau be vertybinės orientacijos yra svarbūs ir kiti dalykai, tokie kaip kandidatų savybės, partijų reputacija, praeityje nuveikti darbai ir pan. Manobalsas.lt leidžia pamatyti bendrą Lietuvos politinę panoramą, skatina domėtis ir rinktis atsakingai.