Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 18 d.

Lietuviški ženklai Vakarų kultūrose: Švedija

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia renginių ciklą „Lietuviški ženklai Vakarų kultūrose“ ir kviečia į paskaitą „Lietuviai kitapus Baltijos: Ignas Šeinius ir Švedijos Karališkojo archyvo slėpiniai“. Paskaitą skaitys Lietuvos edukologijos universiteto dėstytoja prof. Sigutė Radzevičienė, knygos „Neatrastasis Ignas Šeinius: gyvenimas ir kūryba Švedijoje“ autorė.

Igno Jurkūno-Šeiniaus vardas, kaip ir jo dramatiškas likimas, žymi XX amžiaus fenomeną: kūrėjo tapsmą dviejų kultūrų, lietuvių ir švedų, kontekste. Lietuvių kultūros istorijoje žinomas ne vienas šviesuolis, kuris dramatiško likimo nublokštas svetimoje žemėje įleido kūrybos šaknis ir net suvešėjo nauju atolu. Tačiau Skandinavijos kraštai, kad ir būdami geografiškai arčiausiai Lietuvos, liko paradoksaliai tolimi prieglobsčio ieškojusiems lietuviams. Kaip paprastiems žmonėms, taip ir talentu apdovanotiems.

Igno Šeiniaus kūrybinės paieškos, rašytojo branda Švedijoje – bene vienintelė svari išimtis dviejų kultūrų fone. Šios išimties išskirtinumą lemia ne pati žmogaus būtis svetur, o meninės saviraiškos dvikalbiškumas, įdirbis diplomatijos baruose; savotiškas dusyk gimusio talento, dusyk subrandinto meninio diskurso cikliškumas. I. Šeiniaus, kūrėjo ir Lietuvos diplomato, keturių dešimtmečių palikimą Švedijoje (1917–1959 m.) sudaro gausi kūryba švedų kalba, memuaristikos šaltiniai, dokumentiniai diplomatijos liudijimai.

Prof. S. Radzevičienės paskaita „Lietuviai kitapus Baltijos: Ignas Šeinius ir Švedijos Karališkojo archyvo slėpiniai“ kvies susipažinti su mūsų šaliai svarbiais archyviniais šaltiniais ir apsvarstyti keliamas istorines hipotezes.

Renginys vyks balandžio 21 d. 17 val. Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Bendradarbystės erdvėje (III a.). Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›