Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 24 d.

Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė pradėta apdovanojimais ir sveikinimais

Balandžio 24 d. prasidėjo 17-oji nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Ta proga Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymo ceremonija, kurioje Lietuvos Respublikos kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson apdovanojo geriausius 2016 m. šalies bibliotekininkus.

Geriausieji 2016 m. bibliotekininkai

Geriausiu 2016 m. bibliotekininku pripažintas Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginės plėtros departamento direktorius Eugenijus Stratilatovas už profesionalumą ir išskirtinį indėlį didinant šalies bibliotekų pažangą, gerinant inovacijų aplinką, skatinant naujovių kūrimą bei diegimą bibliotekų sektoriuje.

Geriausio praėjusių metų bibliotekos vadovo vardas suteiktas Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorei Irenai Žilinskienei už profesionalią veiklą įgyvendinant kūrybingumą ir bendruomeniškumą skatinančius kultūrinius bei edukacinius projektus, plečiant naujas paslaugas vartotojams, skleidžiant gerąją patirtį Lietuvoje ir užsienyje.

2016 m. geriausio jaunojo bibliotekininko vardas suteiktas Kauno apskrities viešosios bibliotekos Strateginės plėtros ir inovacijų centro vadovei Editai Urbonavičienei už aktyvų tarpinstitucinį bendradarbiavimą, sėkmingą bibliotekų atstovavimą ir bibliotekų veiklų viešinimą nacionaliniu ir tarptautiniu mastu, inovatyvių paslaugų, naujų darbo metodų diegimą bei plėtojimą.

Laureatai apdovanojimus priėmė tiesiai iš visus renginio dalyvius pasveikinusios kultūros ministrės L. Ruokytės-Jonsson rankų. Jiems skirtos Kultūros ministerijos premijos. Geriausių bibliotekininkų vardai bibliotekų specialistams suteikiami už reikšmingiausius darbus bibliotekų veikloje ir išskirtinius laimėjimus per praėjusius metus.

Iš viso 2017 m. kovo pabaigoje paskelbtam konkursui buvo gauta 18 paraiškų suteikti geriausio metų bibliotekininko vardą: 8 paraiškos – dėl 2016 m. geriausio bibliotekininko vardo, 4 ‒ 2016 m. geriausio jaunojo bibliotekininko vardo ir 6 ‒ dėl 2016 m. geriausio bibliotekos vadovo vardo. Pateiktas paraiškas išnagrinėjo Lietuvos bibliotekų taryba, kuri pagal Lietuvos Respublikos bibliotekų įstatymą atlieka konsultanto ir eksperto funkcijas formuodama ir įgyvendindama bibliotekų politiką šalyje.

Sveikinimai siekiantiems kurti biblioteką

Šventės dalyvius pasveikino Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. Jis padėkojo šalies bibliotekininkams už kruopštų darbą visuomenės ir valstybės labui. Atidarymą kalbomis palydėjo ir Lietuvos Respublikos Seimo narys, Kultūros komiteto narys Stasys Tumėnas ir Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė.

Renginio vedėjas žurnalistas Richardas Jonaitis susirinkusiems Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės organizatoriams ir dalyviams perskaitė Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimą. „Šių metų Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės šūkis – „Tu esi biblioteka“ – simboliškai primena apie kiekvieno iš Jūsų talentus, pomėgius, sukauptas žinias. Tai – proga atsigręžti į savo kolegas, skaitytojus ar net visai nepažįstamus žmones ir atrasti juose tai, kas domina, stebina, jaudina. Bendraukime su kitais, remdamiesi pagarbos principu, mokėkime išklausyti visas istorijas, net jei jos prasideda ne taip įdomiai, kaip norėtume. Juk knygose, verčiant puslapį po puslapio, istorija tampa tik įdomesnė. Tereikia šiek tiek dėmesio ir kantrybės. Šios savybės ypač svarbios šiandien, kai skaudžios nelaimės ir socialinė atskirtis atsiranda dėl abejingumo kitam. Jūs esate bibliotekos dvasia – kuriate ją savo rūpesčiu, darbu, atviromis širdimis ir dideliu noru skaityti. Linkiu, kad šią savaitę jums nepritrūktų noro pažinti ir tobulėti, nes kartu su jumis keičiasi ir Lietuvos bibliotekos“, – pajusti ir įgyvendinti Bibliotekų savaitės šūkį kviečia valstybės vadovė.

Šventinę nuotaiką kūrė ir ceremoniją muzikiniais intarpais paįvairino pianistas, Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos mokinys Ignas Maknickas (doc. Albinos Šikšniūtės klasė).

Apdovanojus laureatus, bibliotekos lankytojai ir renginio svečiai klausėsi chorinės muzikos koncerto – Vilniaus Gedimino technikos universiteto akademinis choras „Gabija“ (meno vadovė ir vyriausioji dirigentė Rasa Viskantaitė) bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kamerinis merginų (vadovai lekt. Andrius Gilys ir prof. Tadas Šumskas) ir mišrus (vadovai doc. Dainius Puišys, doc. Gintautas Venislovas, prof. Jurijus Kalcas) chorai klausytojams pasiūlė įvairią ir įtraukiančią programą.

Koncerte skambėjo Juozo Naujalio, Jurgio Karnavičiaus, Vaclovo Augustino, Giedriaus Kuprevičiaus, Edwardo Elgaro, Margerio Zarinio ir Erico Whitacre’o kūriniai, harmonizuotos liaudies dainos. Chorams dirigavo R. Viskantaitė ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Choro dirigavimo katedros studentai: Tomas Vavilovas (doc. Dainiaus Puišio klasė), Mantvydas Drūlia (prof. Povilo Gylio klasė), Gintarė Barisaitė (prof. Jurijaus Kalco klasė) ir Danielis Monteagudo Garcia (prof. Vytauto Miškinio klasė).

Gausi renginių programa

Nacionalinei bibliotekai ši savaitė šiemet išskirtinė: po renovacijos atvėrusi duris, biblioteka tapo atvira iki šiol jos erdvėse neregėtoms veikloms ir paslaugoms, gundančioms nepraeiti pro šalį įvairiausius lankytojus – nuo darželinuko iki kūrėjo ar mokslininko. Šia proga džiaugiamės galėdami pasiūlyti gausią ir įdomią renginių programą. Balandžio 28 d. ją baigsime orientaciniu dviratininkų žygiu, kuriame išsamiau susipažinsime su Nacionalinės bibliotekos istorija, ieškosime jos būties ženklų Vilniaus mieste, mindami dviračių pedalus. Vietų skaičius ribotas, todėl maloniai prašome registruotis iš anksto el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Sekite renginių naujienas „Facebook“ paskyroje ›

Renginio įrašą galima peržiūrėti Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale.

Kurkime biblioteką kartu!

Taip pat kviečiame skaityti straipsnį naujienų portale Lrt.lt