Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 16 d.

Nacionalinėje bibliotekoje įgyvendinami projektai džiugins lietuvių literatūros mėgėjus ir skatins pagarbą autorių teisėms

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pradeda vykdyti du naujus projektus, kuriais bus plečiama prieiga prie lietuvių autorių literatūros, pasiekiamos portalo www.epaveldas.lt vartotojams, ir skatins užtikrinti intelektinės nuosavybės teises.

Edukacinio projekto „E. paslauga: skaitmeninio turinio naudojimo teisių ženklinimo žinynas ir įrankiai“ tikslas – skatinti skaitmeninėje erdvėje skelbiamų kūrinių ir objektų ženklinimą, teisėtą pakartotinį naudojimą ir sklaidą, užtikrinant visuomenės ir intelektinės nuosavybės teisių turėtojų interesų pusiausvyrą. Jį įgyvendinant bus sukurta interneto platforma, skirta kūrinių, gretutinių teisių objektų ir nesaugomų objektų panaudojimo teisėms identifikuoti ir ženklinti. Siekiant, kad skaitmeninio turinio naudojimo teisių priskyrimo ir ženklinimo metodika ir rekomendacijos pasklistų kuo plačiau, bus organizuojami juos pristatantys šviečiamieji seminarai – dirbtuvės (angl. workshop). Norint informuoti visuomenę apie sukurtą e. paslaugą ir skatinti pagarbą autorių ir gretutinėms teisėms, bus pasirūpinta ir projekto rezultatų sklaida visuomenės informavimo priemonėse. Projektas rengiamas drauge su Baltijos audiovizualinio archyvo taryba (angl. Baltic Audiovisual Archival Council) (Estija, Lietuva), Lietuvos muzikos ir teatro akademija ir Vilniaus dizaino kolegija.

Infrastruktūriniu projektu „Lietuvių literatūros klasikos kūrinių perkėlimas į elektroninę erdvę – turinio plėtra (2)“ siekiama skatinti teisėtą skaitmeninę prieigą prie lietuvių literatūros autorių kūrinių, kuriems galioja autorių teisės. Tai bus daroma pildant ir gausinant portalo www.epaveldas.lt lietuvių literatūros klasikos kūrinių kolekciją naujais dokumentais ir kūriniais, perkeliant juos į skaitmeninę formą, teikiant apie juos informaciją elektroninėje erdvėje ir užtikrinant jų prieinamumą elektroninėje erdvėje įvairiais ryšio kanalais ir priemonėmis. Taip bus sudarytos galimybės mokytojams ir mokiniams ugdymo procese laisvai naudoti lietuvių literatūros kūrinius, visuomenei bus paprasčiau skaityti ir pažinti lietuvių autorių kūrinius, o tyrėjai galės naudotis jais kaip atliekamų tyrimų šaltiniais.

Projektus iš dalies remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos įgyvendinama ir administruojama Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programa. Daugiau informacijos rasite spustelėję projektų pavadinimus.