Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2014 m. lapkričio 14 d.

Tiesioginė transliacija „Sąžiningas kainų perskaičiavimas: patarimai verslui ir vartotojui“

Lapkričio 13 d. įvyko tiesioginė internetinė transliacija iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ministudijos „Sąžiningas kainų perskaičiavimas: patarimai verslui ir vartotojui“. Tai buvo antroji iš penkių ciklo „Euro panorama“ transliacija. Joje lankėsi Lietuvos Respublikos ūkio ministerijos atstovas Tomas Lavišius ir Valstybės vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovas Marekas Mačiulskis.

„Svarbu, kad verslo atstovai suprastų, kad euras ne priežastis kainų didinimui. Todėl labai norime paraginti gyventojus aktyviai stebėti, ar kainos yra perskaičiuojamos teisingai, o pamačius sukčiavimo atvejų, nedelsiant kreiptis į atitinkamas institucijas“, – pasakojo Ūkio ministerijos atstovas Tomas Lavišius.

Ūkio ministerijos atstovas ragino smulkiuosius verslininkus iš anksto pasiruošti euro įvedimui: parengti kasos aparatus ir apskaitos sistemas, informuoti ir apmokyti darbuotojus. O svarbiausia – pasirūpinti pakankamų kiekiu grynųjų pinigų eurais. Taip pat pristatė Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumą, kuriuo siekiama verslininkus paskatinti kainas perskaičiuoti teisingai. Transliacijos metu taip pat buvo atsakyta į įvairiausius gyventojams rūpimus klausimus, susijusius su kainų perskaičiavimo pažeidimais. Bibliotekų lankytojai domėjosi, ką reiškia lipdukas „perskaičiuota sąžiningai“, kodėl po Naujųjų metų kainos bus vis dar skelbiamos litais, kaip teisingai apvalinti kainas. Gyventojai taip pat klausė, kodėl tam tikrose vietose kainos nėra skelbiamos eurais, o Ūkio ministerijos atstovas užtikrino, kad tai yra pažeidimas ir būtina pranešti atitinkamoms tarnyboms.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovas Marekas Mačiulskis pasidžiaugė, kad mūsų šalies vartotojai yra aktyvūs ir pamatę pažeidimus nedelsdami apie tai praneša. Kaip ir pirmojo pranešimu metu, klausimų taip pat netrūko. Bibliotekų lankytojai jo teiravosi, kur kreiptis pamačius neteisingai nurodytas kainas, kaip užtikrinamas sąžiningas kainų perskaičiavimas turguose. Verslo atstovai daugiausia pateikė klausimų, susijusių su kasos aparatų perprogramavimu, ir domėjosi, ką reikia padaryti norint prisijungti prie geros verslo praktikos memorandumo.

Transliacijos metu buvo gauta apie 150 įvairiausių klausimų – kur pranešti apie pažeidimus ir kokios sankcijos gresia nesąžiningiems verslininkams. Laidos pašnekovai išrinko du įdomiausius ir originaliausius klausimus, kuriuos uždavusiems žiūrovams skirti 50 litų vertės dovanų kuponai knygoms įsigyti. Prizai atiteko Elektrėnų viešosios bibliotekos lankytojui už klausimą, kas pasirūpins sąžiningu kainą perskaičiavimu, ir Irenai iš Kauno rajono Rokų bibliotekos, kuri klausė, ką daryti su centų monetomis (1, 2 ir 5 nominalų), kurių turi susitaupiusi per 1000 litų ir jų nenori priimti nė vienas komercinis bankas.

Aktyviausia transliacijos metu buvo Vilkaviškio rajono viešoji biblioteka. Jos lankytojai pateikė net 33 klausimus. Biblioteka apdovanota 500 litų vertės prizu naujoms knygoms įsigyti.

Gyventojai, kurie negalėjo dalyvauti tiesioginėje transliacijoje, bet norėtų daugiau sužinoti apie eurą, turės galimybę tai padaryti nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Youtube paskyroje.

Transliacijos įrašas: