Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 14 d.

Nacionalinės bibliotekos mokslinės veiklos įvertinimas

Lietuvos mokslo taryba (LMT) paskelbė galutinius 2022 m. mokslinės veiklos vertinimo rezultatus

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka nuo 2020 m. teikia darbus LMT ekspertų kasmet atliekamam Lietuvos universitetų ir mokslinių tyrimų institutų mokslo veiklos vertinimui. Kartu su įvairiomis šalies studijų ir mokslo institucijomis vertinti mokslinius rezultatus ekspertams teikia dvi bibliotekos – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (įskaitytų formaliojo vertinimo mokslo (meno) darbų svertinė taškų suma – 89 taškai) ir Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka (79,31 taško).

Nacionalinėje bibliotekoje dirbantys tyrėjai kasmet vykdo dokumentinio paveldo, bibliotekininkystės, bibliografijos ir knygotyros, vaikų literatūros mokslinius taikomuosius tyrimus. Tyrimų medžiaga ir rezultatai pristatomi publikacijose, taip pat Lietuvoje ir užsienyje vykstančiose konferencijose skaitomuose pranešimuose.

LMT ekspertai palankiai įvertino Nacionalinės bibliotekos mokslininkų 2022 m. humanitarinių ir socialinių mokslų sričių publikacijas. Auga Nacionalinės bibliotekos tyrėjų produktyvumas: iš viso įskaitytos 25 humanitarinių mokslų publikacijos, iš teiktų trijų socialinių mokslų publikacijų įskaitytos dvi. Šalies mokslinių tyrimų kontekste didėja Nacionalinės bibliotekos, kaip mokslo institucijos, pripažinimas ir indėlis į bendrą šalies mokslinę veiklą.

Mokslo (meno) veiklos vertinimo paskirtis – įvertinti mokslo ir studijų institucijų vykdytą mokslo (meno) veiklą, o vertinimo rezultatus viešinti bei teikti institucijoms, formuojančioms ir įgyvendinančioms mokslo ir studijų politiką. Į šiuos rezultatus atsižvelgiama skiriant bazinio finansavimo lėšas moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai (MTEP) bei meno veiklai valstybinėse Lietuvos mokslo ir studijų institucijose. Rezultatais gali būti remiamasi ir kitais tikslais, pvz., skirstant valstybės finansuojamas doktorantūros ir antrosios pakopos studijų vietas.